hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kormányfő kerestetik
Sokkterápiával készül az IMF Ukrajna megsegítésére

2014. 03. 07.
Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: lapzártánkkor több teherautónyi felfegyverzett orosz katona érkezett Jaltába. Míg a hivatalából elmozdított elnök menekül a felelősségre vonás elől, fényűző rezidenciáján azok az oknyomozó újságírók dolgoznak a korrupciós vádakat bizonyító iratok helyreállításán, akiket eddig épp a Janukovics-rezsim üldözött. Az ideiglenes kormány megalakítását eközben keddről csütörtökre halasztották, mivel még folynak az egyeztetések a különböző posztok betöltéséről.

Az orosz Izvesztyija szerint a miniszteri tisztségekért versengenek az ellenzéki politikusok, a kormányfői székbe azonban senki nem akar beleülni, mivel a szerep minden valószínűség szerint népszerűtlen lesz. Az IMF ugyanis a bennfentesek szerint már egy sokkterápiás javaslatot készít elő az ukránok számára a gazdaság stabilizálására. Anders Aslund, az ukrán kormány korábbi gazdasági tanácsadója a Financial Times hasábjain elemezte az ország pénzügyi helyzetét. Aslund sze­­rint a Janukovics klán vagyonának befagyasztása és a nemzetközi segélycsomag átutalása mellett a legfontosabb a széles körben elterjedt korrupt gyakorlatok azonnali felszámolása. Ilyen például a földgázbiznisz, azaz az olcsón, állami támogatással megvásárolt földgáz piaci áron vagy afölött való értékesítése. Az utóbbi években rengetegen gazdagodtak meg így, pedig a GDP
2 százalékának megfelelő összeget lehetne megtakarítani, ha pontot tennének az ügyletek végére. Aslund szerint elkerülhetetlen a hrivnya további leértékelése is, és egy sor kényelmetlen, sőt, drasztikus megszorítás. A feladatot az ellenzéki vezetők szívesen átadnák másnak, míg ők maguk inkább az elnökválasztásra készülnének. Csütörtökig a házelnöki, miniszterelnöki és államfői pozíciót egyaránt Oleg Turcsevoj, Julija Timosenko jobbkeze tölti be.
Julija Timosenkót, a Haza párt vezérét, aki a börtönkórházból egyenesen a Függetlenség terére sietett beszédet mondani, a közeljövő egyik meghatározó szereplőjének és esélyes elnökjelöltnek tartják. Mindezt annak dacára, hogy a tüntetők egy része egyértelműen hangot adott annak: ők nem Julija kiszabadításáért harcoltak, és a politikai életben új szereplőket akarnak látni, nem pedig olyanokat, akik már leszerepeltek. A Kommerszant szerint az új parlamentből teljesen hiányozni fog a Régiók Pártja, aminek vezetői Janukoviccsal együtt elmenekültek, de nem lesznek ott a Majdan aktivistái sem.
Janukovicsot a határokon belül és kívül is keresik: az exelnök pénteken hagyta el Kijevet, azóta különböző elméletek születtek a tartózkodási he­lyéről. Egyes feltételezések szerint a Krím oroszok lakta részén tartózkodhat, ám több elemző úgy véli, hogy már elhagyhatta az országot. A merészebb elképzelések szerint akár az Egyesült Arab Emírségekbe is repülhetett, de az is lehet, hogy Lukasenko fehérorosz elnök fogadta be, aki néhány éve menedéket nyújtott a szintén elüldözött kirgíz diktátornak. Janukovicsot a főügyésszel és a belügyminiszterrel együtt tömeggyilkosságért akarják a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé állítani. Az eltűnt elnök mögül sorra kihátrálnak volt szövetségesei: távozását már az oroszok is hazaárulásnak minősítették, az egykori grúz elnök pedig megdöbbentő részletességgel nyilatkozott az ukrán vezető viselt dolgairól. Mihail Szaakasvili szerint Janukovics hírhedt volt kriminális viselkedéséről és arról, hogy hajszolja a pénzt. Szaakasvili Kijevben adott interjút, ahol az ellenzék vezetőivel találkozott. A volt grúz elnök szerint igazi szovjet mentalitásra vall, ahogy az elnök a bíróságokkal szeretett játszadozni: a legapróbb részletekig kidolgozta az eljárások menetét, és előre megírta az ítéleteket, mint Sztálin. „Ez olyan emberre vall, akinek korábban már volt problémája a törvénnyel” – tette hozzá Szaakasvili (Janukovics fiatalabb korában kétszer is ült börtönben testi sértés és lopás miatt.) Szaakasvili szerint Janukovics még akkor is folytatta a kor­rupt üzérkedést, amikor ellenzékben volt. „Egy repülőgépet akartunk venni az ukránoktól a kormányunk részére, egy speciális repülőgépet, de nem volt nekik raktáron. Amikor találkoztam Janukoviccsal, fel­ajánlotta, hogy elad nekem egyet, mint­­-egy magánbizniszként. Neki ugyanis volt néhány.”
Az elnök bűnlajstroma az ellenzék elképzelései szerint rövidesen mindenki előtt nyilvános lesz: azokat a terhelő iratokat ugyanis, amelyeket Mezsihirja egy víztározójában próbáltak meg­semmisíteni, most oknyomozó újságírók állítják helyre, és folyamatosan fel fogják tölteni őket az internetre. A YanukovychLeaks.org oldal szerda délután óta folyamatosan teszi közzé a vízből mentett dokumentumok tartalmát. Ezek tanúsága szerint Janukovics azt tervezte, hogy akár több tízezer katona segítségével veri majd le a kijevi lázadásokat.
A Krími Autonóm Köztársaság fővárosában, Szimferopolban lapzártánkkor párhuzamosan tüntetnek Ukrajna területi egysége és az elszakadás mellett. Nem lehetetlen, hogy a vitára azok az orosz fegyveresek tesznek majd pontot, akiket több újságíró látott teherautóval Jaltába érkezni.

Ukrán Versailles

Anders Aslund közgazdász 12 milliárdra becsüli a Janukovics család vagyonát, míg Ukrajna egyéves finanszírozása 15 milliárd dollár lehet. A forradalmi turisták előtt megnyitott elnöki rezidencia, Mezsihirja – amit már ukrán Versailles-ként emlegetnek – 140 hektáros területen fekszik, és a központi, fából épült palota mellett bunkerekre emelt vendégházakat, fedett teniszpályát, golfpályát, strandot, állatkertet, télikertet – kitömött oroszlánnal – , sóbarlangot, fitnesztermet és még sok más létesítményt magába foglal. A több mint négy évtizede nős elnök Kijev melletti otthonát titkos barátnőjével, a 39 éves Ljubov Polezsajjal és annak kislányával osztotta meg, míg felesége, a „first lady” már jó ideje Donyeckben élt. Polezsaj egy wellness-szalont tartott fent, illetve jótékonysági egyesületet vezetett a Régiók Pártjától kapott jelentős összegekből. Janukovics két fia is jelentős vagyont halmozott fel, egyikük rejtett autógyűjteményét a napokban fedezték fel és mutatták be a nyilvánosságnak a Jobb Szektor aktivistái.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!