hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 08. 01. (XVIII/31) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Putyin válaszút előtt

A Putyin belső köréhez tartozó oligarchákat, a legnagyobb bankokat, az energetikai szektort és a hadiipart érintő korlátozásokat kíván bevezetni a térdéről épphogy felálló Oroszországgal szemben az Európai Unió az ukrán szeparatisták fegyveres támogatása miatt. Ugyanakkor egyes elemzők tartanak attól, hogy a tervezett lépések még inkább felerősítik a Nyugat-ellenes hangulatot az oroszokban. A kérdés, hogy Putyin enged-e, vagy bekeményít – ez esetben Oroszországban is várhatóak változások, ami sokkal inkább a diktatúra felé mozdíthatja a politikai rendszert.

Mi marad a Hamaszból?

A Hamasz ellen indított izraeli hadművelet harmadik hete fájdalmas veszteségekkel járt mindkét fél számára, miközben a sarokba szorított Hamasz egyszerre harcol saját honfitársaival és az izraeli hadsereggel. Jellemző, hogy miközben az iszlamista terrorszervezet képviselői Kairóban fegyverszünetet kérnek, a gázai parancsnokok további harcot hirdetnek, és a Hezbollah beavatkozását sürgetik a „cionista megszállókkal” szemben. Az izraeli vezetők is két alternatívában gondolkodnak: hivatalosan a Gázai övezet demilitarizálását és a Hamasz ártalmatlanná tételét tűzték ki célul, de a növekvő veszteségek miatt keresik a jelenlegi konfliktus számukra előnyös lezárásának lehetőségét is

Brit összefogás a kiber-pedofilok ellen

Hatszázhatvan embert tartóztattak le az Egyesült Királyságban az elmúlt hetekben egy átfogó méretű rendőrségi hadművelet keretében, melynek célja a pedofil anyagokat tartalmazó, szupertitkos online felületek felhasználóinak felelősségre vonása. Amerikában eközben arról moralizálnak, hogy gyógyítható-e a pedofília gyerekszerű robotok segítségével.

Álnéven nem ment

Harmadik krimijének megjelenését jelentette be J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvsorozat szerzője. Az írónő, aki Robert Galbraith álnéven írta a könyveket, azért szerette volna titokban tartani valódi kilétét, hogy bebizonyítsa: nagy „felhajtás” nélkül is tud jól írni. Azonban az új könyvek eladási száma csak azután emelkedett meg jelentősen – pár óra alatt –,  hogy kiderült: ő a valódi szerző.

Kapura nem lehet pályán kívülről rúgni

Biró Rozáliát, Nagyvárad volt alpolgármesterét, jelenlegi szenátorát váratlanul érte a kormányfőhelyettesi jelölés, de bízik vezetői tapasztalataiban és a szövetség erejében. Az RMDSZ-es politikus, aki a kulturális tárcát is átveszi az ősszel az államfői posztért induló Kelemen Hunortól, a személyét érő vádakról és az erdélyi autonómiatörekvésekről is beszélt lapunknak.

Ketyeg az atomóra

Nem sikerült megegyezésre jutniuk a feleknek az iráni atomprogramot illetően. Július 20-án kellett volna megszületnie a végleges megállapodásnak arról, hogy mi történik majd Irán nukleáris létesítményeivel, ám ez a határidő egyelőre nem hozta meg az eredményt, így a tárgyalásokat november 24-éig meghosszabbították. Obama elnök szerint ígéretes a folyamat, az ellenzők viszont állítják, hogy Irán csak időt akar nyerni, hogy a korábbi szankciók által szinte teljesen megbénított gazdasága erőre kapjon.

Dzsihád és emancipáció

Tévesnek bizonyult az a híresztelés, amely szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport elrendelte a nők körülmetélését Irakban. A jövő ennek ellenére sem kecsegtet sok jóval a nők számára. Szíriában a terroristák ellenőrzése alá tartozó területeken már női osztagok is felálltak, hogy akár erőszakkal is betartassák az ott élő nőkkel a saríát. Mindeközben az Iszlám Állam tovább folytatja kegyetlen hódítását a térségben.

Titkok a föld alatt

Bár a nyugati médiában ezt nem verik nagydobra, Gáza nem is olyan szegény, mint gondolnánk. Több milliárd dolláros büdzséjüket azonban nem éppen szokványos módon használják föl. Az egészségügy és oktatás fejlesztése helyett fegyverkeznek, és alagutakat ásnak Izraelbe. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kiterjedt alagúthálózatra bukkant, amely mélyen behatol Dél-Izrael területére. A Hamasz hátborzongató célra építette ezt a föld alatti pókhálót.

Belföld

A kétféle liberalizmus - Hack Péter írása

Orbán Viktor múlt heti, Tusnádfürdőn elmondott beszéde nem csekély hullámokat gerjesztett. A beszéd egy illiberális állam építése mellett tett hitet, és Magyarország számára vonzó, sőt követendő példaként olyan országokat jelölt meg, mint Oroszország, Kína, India, Szingapúr és Törökország. Az elhangzottak némi zavart okoztak jobboldalon, hiszen a miniszterelnök hívei sem igazán érthették, hogy miről is beszél vezetőjük. Ugyanakkor a beszéd nem hozott fordulatot az ellenzék évek óta tartó zavarában.

Hogyan érintheti Magyarországot a II. hidegháború?

A héten a korábbiaknál egy fokkal szigorúbb oroszellenes szankciókról döntöttek az Európai Unió tisztségviselői, de a komoly „fegyvereket” még a raktárban hagyták. Kérdéses, hogy az egyre erősödő orosz-magyar külgazdasági kapcsolatoknak mennyire tehet be, ha keményednek a Moszkva elleni uniós és amerikai büntetések.

Sláger lett a „fekete cigi”

A NAV napokban közzétett adatai szerint visszaesett a dohány kereskedelme, mert idén májusig mindössze 2,9 milliárd szál cigaretta fogyott Magyarországon. Az egészségügy szempontjából óriási eredménynek számítana ez az adat, ha nem árnyalná erős gyanú az ilyen mértékű piaci keresletcsökkenést. A hatóságok ugyan nem tudják bizonyítani, de a legális piac csökkenése mögött valószínűleg az illegálisan becsempészett, ellenőrizhetetlen származású és minőségű keleti dohányáru térnyerése áll.

„Forever young” egyetemisták

A felvételi adatokból az derül ki, hogy továbbra sem mozdulunk el a fizetős felsőoktatás irányába, legalábbis olyan értelemben, hogy az 57 ezer új állami ösztöndíjas hallgató száma hasonló a tavalyihoz. Szakértők szerint ez az utolsó békeév, és jövőre a felsőoktatásba bekerülők számának radikális csökkentése várható, miközben világszerte zajlik a vita arról, miként orvosolható a diplomás-túltermelés, a közjót szolgálják-e a diplomagyárak, vagy egoista individualizmust.

Ügynök ne prédikáljon erkölcsről!

Jobboldali kormánypárti képviselő volt, a kecskeméti elit tagja. És egykor a kommunisták fizetett besúgója. Az sem kizárt, hogy egyházi ember. Ügynökbotrány készülődik a városban.

Befagyott a norvég front

Újranyithatták volna a Norvég Alap Magyarország felé irányuló „pénzcsapjait”, ám az erről szóló egyeztetésre a skandinávok nem jöttek el – értesült a Hetek. Csak akkor hajlandóak ugyanis tárgyalni a „bennragadt” 36 milliárd forintnyi támogatásról, ha a magyar kormány felhagy a norvég támogatásból részesült civilek elleni KEHI-vizsgálattal. Ez azonban nem fog megtörténni – tudtuk meg. Eközben Orbán Viktor is ráerősített a „külföldről pénzelt álcivilek” tematikára. De vajon miért nem probléma, ha a Fidesz pártalapítványa kap külföldi támogatásokat?   

Hit és értékek

Lucifer misszionáriusa

Helena Blavatsky a 19. század második felében megismertette a Nyugattal a „Titkos Tudományt”, amibe - könyvei szerint - egy tibeti „felsőbb mester” avatta be telepatikus úton (A szellememberek írnoka. Hetek, 2014. július 25.). Mielőtt Blavatsky 1891. május 8-án Londonban meghalt, utolsó, transzállapotban mondott szavai ezek voltak: „Tartsátok megszakítás nélkül a láncolatot! Ne engedjétek, hogy kudarcot valljon az utolsó megtestesülésem!” Négy évvel később egy brit keresztény arisztokrata család tizenöt éves lánya előtt megjelent egy ismeretlen személy, aki felszólította, hogy készüljön fel arra a feladatra, amit „neki kell majd véghezvinni”. Ez a lány, a későbbi Alice A. Bailey lett a teozófia 20. századi legnagyobb hatású szerzője, aki írásaival a modern kori New Age és ezoterika szinte valamennyi irányzatát megtermékenyítette.

HÁTTÉR

Emberforma állat vagy állatforma ember?

A Bibliától kezdve az ókori Egyiptom hieroglifáin át a görög mítoszok világáig számos keveréklény leírásával találkozhatunk. Szellemi lények és emberek kombinációja, állati fejjel rendelkező emberalak, egyszerre oroszlán, kecske és kígyó fejével éktelenkedő Kiméra. Csak néhány a hibrideknek nevezett lények közül, melyekhez hasonlóak egyre gyakrabban köszönnek vissza a mozivászonról is. Tudományosan ugyan még nem nyert bizonyítást a fent említett forrásokban szereplő entitások léte, de a szakemberek addig is hibridizációs kísérletekkel borzolják a közvélemény kedélyeit.

Ordítva sírnak, hogy sírva örüljenek

Vagy fűtünk, vagy versenyzünk címmel közöltünk riportot tavaly februárban a kiskunhalasi úszótestvérpárról, Juhász Adélról és Jankáról. Édesapjuk elhagyta a családot, egy elárverezés előtt álló házban laktak, és dönteniük kellett: vagy rendesen fűtenek, vagy inkább az étkezésre költik a család kevéske bevételét annak érdekében, hogy versenyezni tudjanak. A lányok versenyezni akartak. Jól döntöttek: Adél korosztálya egyik legeredményesebb úszójává vált, aki néhány hete Európa-bajnokságot nyert. Janka pedig szorosan ott „liheg” a nyakában. A sikerhez a Hetek is hozzájárult.

Nem császár - Mozgalom a természetes szülésért

A természetes szülés centrumának számító budapesti Szent Imre Kórházban húsz év után a visszarendeződés jelei mutatkoznak, szülésznők és orvosok kénytelenek távozni. Emiatt civil tiltakozó- hullám bontakozott ki, hiszen a kismamáknak normális esetben joguk van eldönteni, hogy hol érzik magukat biztonságban, és hogyan szeretnének szülni.

Európa jövője a család és a nemzetállam

Jan Dziedziczak lengyel parlamenti képviselő, a Jog és Igazságosság párt tagja egyike Európa azon új generációs politikusainak, akik teljes mellszélességgel kiállnak a zsidó-keresztény értékrend, a hagyományos családfelfogás, az európai értékek védelme és az európai nemzetek szuverenitása mellett. A képviselővel olyan érzékeny témákról beszélgettünk, mint az európai bevándorlás­politika, az azonos neműek privilegizálása, illetve a nyugat-európai államok felelőssége Kelet-Európa több évtizedes gazdasági lemaradásában.

Központi nemzetmentés

A japán népesség gyorsan öregszik, egyre kevesebb gyermek születik, és csökken a munkaerő-piaci potenciál is. A megoldás a japán nők kezében volna?

Tömeggyilkosság után vidámpark

Száztizennyolc székesfehérvári és várpalotai cigány származású ártatlan embert (férfiakat, asszonyokat, gyermekeket) lőttek halomra 1945 februárjában a várpalotai Grábler-tó környékén. Noha hazánk egyik legnagyobb roma tömegsírja található itt, mégsem járt nekik sem tisztességes temetés, sem sírjel. Több mint hatvan évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egyáltalán emlékhelyet állítsanak fel a tiszteletükre. A hetvenes években vidámpark, most magántulajdonban lévő kedvelt horgászhely található a borzalmas kivégzés helyszínén, ahol a jövőben akár egy üdülőcentrum is épülhet. A téma egyik kutatójával, Harmat Józseffel beszélgettünk minderről a roma holokauszt 70. évfordulója kapcsán.

KÁVÉSZÜNET

Vírusfóbia

Aggódnak az afrikai bányatulajdonosok, miután az idén februárban kitört Ebola-járvány még mindig szedi áldozatait, és sokan attól tartanak, hogy a kontinensen egyre több országban ütheti fel a fejét.

Ich möchte játszani

A Föld népességének több mint fele kétnyelvű, vagy ilyen környezetben él. Magyarországon is erős gyökerei vannak a többnyelvűségnek, ám a huszadik század első felében a kisebbségek asszimilációja, valamint a magyar nyelvű közigazgatás és közoktatás a korábban természetes többnyelvűség gyengülésével, elvesztésével is járt.

Botrány az egyetemen

Online petíció aláírására buzdítja az internet népét a Citizengo.org felekezetközi lobbicsoport, miután ősztől egy újabb „tehetségkutató” műsorba botolhatnaka figyelmetlen online szörfözők. Az X Factor mintájára egy Sex Factor elnevezésű produkcióval rukkolt ugyanis elő néhány pornósztár az Egyesült Államokban, és ha a verseny túlnövi a kibertér kereteit, akár tévéműsorok formájában intézhet támadást a franchise-t megvásárló országok hagyományos értékei ellen. Az ötletgazdák nyilvánvaló célja egy újabb morális határ átlépése és a médiafogyasztók ingerküszöbének szélesítése.

Veszekedéskutatás

Az elmúlt héten a Demográfiai kutatás című folyóirat közzétette Nézetkülönbségek élettársak és házastársak között 22 európai országban című felmérését. A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálja a házastársi és élettársi kapcsolatok közötti minőségi különbségeket az alapján, hogy a felek milyen arányban és miről vitatkoznak.

Ciánmérgezés önköltségen

Ki ne kapott volna már kéretlen e-maileket csodamódszerekről, melyeket a „gonosz és profitéhes” gyógyszeripar szándékosan titkol előlünk? Ezek közül egyik klasszikus a B17-vitaminról, vagyis sárgabarackmag-kivonatról szól, mivel egyesek rákellenes hatást tulajdonítanak a vegyületnek. A történet bővelkedik fordulatokban, börtönbüntetésekben és érdekes alakokban.

Fociláz Kaposváron

Idén 10. alkalommal rendezték meg Kaposváron a Nemzetközi Intersport Youth Football Festivalt. Az elmúlt tíz évben a torna bekerült Európa 5 legkeresettebb ifjúsági sportrendezvénye közé futball tekintetében, az UEFA ajánlásával. A Magyarországon is legnagyobbnak számító futballtornán összesen 30 országból 257 csapat és több mint 4200 sportoló vett részt. Idén a meccsdömping még három sportággal, a kézilabdával, a kosárlabdával és a röplabdával is kiegészült.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!