hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brit összefogás a kiber-pedofilok ellen
Átfogó rendőrségi művelet a felelősségre vonásért

2014. 07. 31.
Hatszázhatvan embert tartóztattak le az Egyesült Királyságban az elmúlt hetekben egy átfogó méretű rendőrségi hadművelet keretében, melynek célja a pedofil anyagokat tartalmazó, szupertitkos online felületek felhasználóinak felelősségre vonása. Amerikában eközben arról moralizálnak, hogy gyógyítható-e a pedofília gyerekszerű robotok segítségével.

A közel hétszáz, Nagy-Britannia különböző városaiban elfogott személy között gyermekorvosok, tanárok, iskolai dolgozók, szociális munkások és egykori rendőrtisztek is vannak. Közös vonásuk, hogy mindannyian gyermekpornográfiát tartalmazó szupertitkos honlapokat látogattak. A gyanúsítottak kilencven százaléka mindeddig nem állt rendőrségi megfigyelés alatt, míg a fennmaradó tíz százaléknak már volt dolga a törvénnyel a szóban forgó területen. A letartóztatottak által látogatott weboldalakra, amelyek az úgyvezett sötét hálózaton (dark net) voltak csak elérhetőek, a felhasználók speciális szoftverek segítségével, térítés ellenében tudnak belépni. Ezek az oldalak, amiket több tízezer pedofil használ és látogat rendszeresen, nem jelennek meg a normál keresési találatok között, így lenyomozni is jóval nehezebb őket. Az internet sötét bugyraiban rejtőző mocskos oldalakat ráadásul nem egy konkrét, szervezett pedofilhálózat működteti, az elkövetőket ezért egyenként kell „levadászni”.

Gyerekrobotok

Mindeközben egy amerikai tudományos robotkonferencián szakértők azt az etikai kérdést feszegették, vajon mennyire lehetnének gyerekszerű robotok az orvostudomány segítségére a pedofília kezelésében. A gondolat mellett érvelők az esetleges terápiát ahhoz hasonlították, mint amikor egy heroinfüggőt a rehabilitáció során eleinte gyengébb drogokkal látnak el. „Senki sem állítja, hogy ez biztos megoldást jelentene, mégis azt hiszem, megérne egy korlátozott kísérletezést, hátha megóvhatnánk a társadalmat a visszaesők­től. Ha csak néhány gyereket sikerül megmentenünk, akkor is megérte” – vélekedett például Ronald Arkin, a Georgiai Műszaki Egyetem robot laboratóriumának igazgatója. Az amerikai kisgyermekes szülők körében azonban a felvetés nem túl népszerű. „Anyaként és nőként semmit sem találok gusztustalanabbnak és gonoszabbnak, mint a gyermekeket molesztáló ragadozókat, és még a gondolata is elborzaszt, hogy fém-szilikon helyettesítőkkel élhessék ki alantas vágyaikat. Nem hiszem, hogy lenne bármilyen gyógymód, amitől ezek az emberek megváltoznának” – vélekedik egy Amerika-szerte kedvelt kismamablog írója.

A több száz pedofil precedens értékű lebuktatásához egyébként országos összefogásra volt szükség: a szigetország mind a negyvenöt rendőrségi körlete aktívan részt vett a február óta tartó nyomozásban. Az Igazoltató Hadművelet (Operation Notarise) nevezetű razzia eddigi, első fázisában nyilvánvalóvá vált, mennyire komplex és széleskörű probléma az internetes pedofília az Egyesült Királyságban. A hatóságok több mint nyolcszáz épületet vizsgáltak át, és kilenc-ezernél is több mobiltelefont, laptopot, valamint egyéb technikai eszközt foglaltak le. Habár az akció folytatódik, és további letartóztatások várhatók, szakértők egyetértenek abban, hogy a közeljövőben törvényhozói szinten is szigorú lépéseket kell tenni a kiskorúakkal szembeni online bűnözés visszaszorítására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!