hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Putyin válaszút előtt
Diktatúra felé mozdulhat a politikai rendszer

2014. 07. 31.
A Putyin belső köréhez tartozó oligarchákat, a legnagyobb bankokat, az energetikai szektort és a hadiipart érintő korlátozásokat kíván bevezetni a térdéről épphogy felálló Oroszországgal szemben az Európai Unió az ukrán szeparatisták fegyveres támogatása miatt. Ugyanakkor egyes elemzők tartanak attól, hogy a tervezett lépések még inkább felerősítik a Nyugat-ellenes hangulatot az oroszokban. A kérdés, hogy Putyin enged-e, vagy bekeményít – ez esetben Oroszországban is várhatóak változások, ami sokkal inkább a diktatúra felé mozdíthatja a politikai rendszert.

A Boeing 777-es lelövését követően az Európai Unió komolyabb szankciók előkészítését kezdte meg, amelyek az Egyesült Államok által életbe léptetett korlátozásoknál sokkal inkább érintik majd az orosz gazdaságot. Az orosz külkereskedelmi forgalom fele az EU-ba irányul, míg az Egyesült Államok csak ennek töredékét bonyolítja az oroszokkal. A kőolaj kitermeléséhez szükséges eszközök és technológiák eladásának korlátozása azonban érzékenyen érinti az orosz gazdaságot.

Ennek ellenére az oroszoknak csupán 36 százalékát érdekli, hogy milyen hatással lesznek az életükre a beígért szankciók. Gyenyisz Volkov orosz szociológus, a Levada Központ közvélemény-kutatója szerint az érdektelenség oka, hogy a hétköznapi embereket egyelőre nem érintették a gazdasági korlátozások, ezen túlmenően az orosz média nem közöl hosszabb távra vonatkozó gazdasági elemzéseket, amelyekből az emberek arra következtetnének, hogy a szankciók a hétköznapi életüket befolyásolni fogják. Ezzel szemben az EU éppen a hosszú távú hatások miatt volt óvatos a korlátozások bevezetésével, ugyanis az EU gazdaságát előzetes számítások alapján a szankciók hatása ebben az évben 40 milliárd eurós mértékben, jövőre pedig 70 milliárddal veti vissza. Az oroszok tekintetében ez idén 23 milliárd eurót, jövőre 75 milliárd eurós csökkenést jelent. A Krím félsziget fejlesztésének terhe, az orosz bankokat sújtó tőkekivonás, az energetikai szektort érintő megszorítások, valamint a nyugatról beáramló technológia és szaktudás hiánya hosszabb távon mélyen érinti majd az orosz gazdaságot, így a szociális programok finanszírozásának hiányát már a kevésbé művelt vagy gazdasági elemzések iránt nem érdeklődő emberek is a bőrükön fogják tapasztalni. A Krím annektálását követő eufória, és a fasizmus felett aratott győzelem hetvenedik évfordulójához kapcsolódó győzelmi hangulat kevés lesz, amikor a mentőautó nem tud kiérkezni a bajba jutottakhoz az utak hiánya és az orvosok leterheltsége miatt.

Ugyanennek a közvélemény-kutatónak a felmérései alapján csökkent azon oroszok aránya, akik egyetértenének a Donbassz fegyveres megszállásával, míg az Ukrajnában zajló harcok első heteiben szinte egyhangúlag támogatták a Kelet-Ukrajnában élő orosz ajkú lakosság fegyveres segítését, akár a nyílt intervenciót is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!