hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Veszekedéskutatás
Miről vitatkoznak az otthonokban?

2014. 08. 07.
Az elmúlt héten a Demográfiai kutatás című folyóirat közzétette Nézetkülönbségek élettársak és házastársak között 22 európai országban című felmérését. A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálja a házastársi és élettársi kapcsolatok közötti minőségi különbségeket az alapján, hogy a felek milyen arányban és miről vitatkoznak.

A szerzők 22 európai ország heteroszexuális kapcsolatban élő tagjait kérdezték meg arról, miből erednek konfliktusaik házasságukban vagy párkapcsolatukban. A majdnem tízezer megkérdezett 18 és 45 év közötti személy életében azt  vizsgálták, hogy milyen mértékben jelennek meg a házimunkával, a pénzzel és a jövedelemmel kapcsolatos viták a házasfelek, illetve az együtt élő partnerek között.

A kutatás szerint az élettársi kapcsolatban élő párok többet vitatkoznak a házimunkával kapcsolatos feladataikról, mint a házasságban élők. A fizetésükről azonban a házasfelek veszekednek többet.

A kutatás hátterében az áll, hogy az elmúlt évtizedekben a partneri együttélési viszony társadalmi megítélése jelentős változásokon ment át. Az élettársi kapcsolatot több európai országban a házasság szabadabb alternatívájaként fogadják el, azonban a házassággal való egyenjogúsítása nem történt meg. Más kutatások azt állítják, az élettársi kapcsolatban kisebb mértékű a személyes  áldozathozatal a kapcsolat tartósságáért, illetve a ragaszkodás a másik félhez. Ez pedig több konfliktushoz vezet a kapcsolatban, lévén, hogy hosszú távon a kapcsolat tartóssága iránt sincs akkora elkötelezettség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!