hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 04. 24. (XIX/17) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Átrendeződés Tapolca után

Orbán—Simicska állóháború Simicska—Jobbik tűzszünettel – így jellemezhető röviden a helyzet a jobboldalon Tapolca után. A baloldali ellenzékkel egyik szereplő sem számol komolyan, ám ez a belső ellentétek kezelését kicsit sem könnyíti meg.

A Jobbik és a politikamentes politika

A Jobbik térnyerése kapcsán felmerül a kérdés, honnan érkeznek a párt új támogatói, akiket már nem feltétlenül a szélsőjobboldali program és jelképek vonzanak. Miből fakad a Jobbik kiemelkedő népszerűsége a fiatalok között, átmeneti trendről van-e szó, vagy mélyebb gyökerei vannak? Hogyan tud a Jobbik támogatókat szerezni a női választók között, miközben a párt hátországában olyan radikálisan nőellenes szervezetek vannak, mint az Attila Király Akadémia, amely szinte kizárólag csak férfi jelentkezőket fogad. Ilyen és ehhez hasonló aktuális kérdésekre keresték a választ a Kettős Mérce blog által rendezett kerekasztal- beszélgetés vendégei: Félix Anikó szociológus, Juhász Attila vezető elemző a Political Capital képviseletében és Róna Dániel politológus.

Karcag a Kun- Mediátor bukása után

Még az eltűnése előtti napokban is tízmilliókat vett fel „legjobb” ügyfeleitől Dobrai Sándorné, a karcagi álbróker – legalábbis a károsultak elmondása szerint. A Kun-Mediátor Kft. Marcsiként emlegetett vezetője másfél évtizeden keresztül szédítette ügyfeleit „kihagyhatatlan” pénzügyi ajánlataival, és becslések szerint 5 és 20 milliárd forint közötti összeget gyűjtött be jogosulatlanul – amit sokak szerint politikai támogatás nélkül aligha tehetett meg. A 61 éves asszony ráadásul soha nem kérdezte, milyen forrásból származik a pénz, így a helyi és térségi elit egy része pénzmosodaként is kiválóan használhatta a szolgáltatásait. Cserébe nem kérdeztek semmit.

Növekvő feszültség a felsőoktatásban

Újból nekimegy a felsőoktatásnak a kormány: többek közt átalakítaná a képzési struktúrát, és a kancellári poszt után bevezetné a konzisztóriumot is. Az egy hete napvilágra került szakstruktúra, illetve a felsőoktatási törvénymódosítás tervezete miatt újból utcára vonultak a hallgatók és oktatók. A kormány részletkérdésekben meghátrált ugyan, de egyelőre nem látni, hogy mennyire lesz eredményes a mostani tiltakozás.

Átalakuló könyvpiac

Két ügy rázta meg az elmúlt hetekben a hazai könyvpiacot: március 17-én derült ki, hogy az Ulpius csődvédelmet kért, március 25-én pedig a Fővárosi Törvény-szék megindította az Alexandra könyvesházat alapító Matyi Dezső egykori központi cégének, a Pécsi Direkt Kft.-nek a felszámolását. A magyarországi könyvszakmát egyik sem érte váratlanul, a kérdés inkább az, ki és milyen feltételekkel tud majd  talpon maradni a következő években.

Csata a Wallenbergért

Bádogosok, villanyszerelők vagy éppen kőművesek között képeznék a jövő ápolónőit? Jelen állás szerint éppen ez történhet az ország legnagyobb egészségügyi szakiskolájának diákjaival.

Hit és értékek

Megvásárolt újságírók - Exkluzív részletek Udo Ulfkotte sikerkönyvéből

A héten a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége lesz Udo Ulfkotte német szerző, aki a Megvásárolt újságírók című sikerkönyvének magyarországi bemutatójára érkezik. A Hetek tavaly ősszel elsőként készített interjút Ulfkottéval (Tudom, kik sározzák Magyarországot. Hetek, 2014. október 22.) arról, mi indította arra, hogy az újságírás Edward Snowdenjeként leleplezze szakmáját, kollégáit, na meg persze saját magát. Bár voltak, akik borítékolták, hogy a könyv sohasem fog megjelenni magyarul, a hazai kiadás még az angol, francia és orosz változatnál is gyorsabban a boltokba került. Kedvcsinálóként néhány részlet a könyvből.

HÁTTÉR

Hosszú távon megéri a bioáram

A Bloomberg internetes hírportál szerint Németország már bebizonyította, hogy az élet egyszerűbbé tehető kevesebb fosszilis tüzelőanyaggal. Egy 82 millió német állampolgár folyamatos áramellátását biztosító irányító központban ülve  Günter Scheibner azt állítja, hogy az olyan megújuló energiaforrások, mint a nap és a szél, legalább annyira megbízhatóak, mint a hagyományos energiahordozók.

Roma életpálya-modell

„Világosan lehet látni, hogy ha egy roma fiatal mellett van egy mentor, aki támogatja, segíti őt mindenben, akkor komoly sikereket tud elérni” – állítja Katona István, aki szociális munkásként több intézményben is dolgozott ilyen segítőként. A 25 éves fiatalembert eredményei alapján az Aranypánt-díjra is javasolták. A díjat tíz sikeres roma jelölt közül egy kaphatta meg az interneten beérkezett szavazatok alapján.

Európa még messze van

2012 óta megállt a társadalmi egyenlőtlenségek folyamatos növekedése, ami a gazdasági fellendülés megindulásának, a reáljövedelmek növekedésének és részben a közmunkarendszer kiterebélyesedésének köszönhető. Örülni korai, hiszen az unión belül még mindig nagyon le vagyunk szakadva, és egy erősen nélkülöző társadalom képét mutatjuk – derül ki a Tárki Háztartás Monitor vizsgálatából.

Ők lettek a templom

Eddig több mint másfél millió ember menekült el a kurd regionális kormányzat területére az Iszlám Állam offenzívája elől. A kurdok mindenkit befogadtak, de a menekültek száma már túllépi a lakosság húsz százalékát. A kormányzati segítség mellett persze sokan voltak, akik a saját eszközeikkel próbáltak segíteni. Például a kopt keresztény Shenúda atya.

A zsidómentes Közel-Kelet náci gyökerei

Április 15-én a világ a hírhedt bergen-belseni koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulójára emlékezett. Több mint 50 ezer bebörtönzött – túlnyomórészt zsidó – halt meg itt az éhezéstől, a túlfeszített munkától, járványoktól vagy szörnyű orvosi kísérletek következtében. Anne Frank volt valószínűleg a leghíresebb áldozat. Ő és testvére alig egy hónappal a tábor felszabadítása előtt hunytak el tífuszban. Azon a dicsőséges áprilisi napon felszabadított foglyok között több száz líbiai zsidó is volt, akiket Olaszországon keresztül deportáltak Bergen-Belsenbe – írja a Jerusalem Post április 16-i számában Lyn Julius.

Humor a nyomorúságban

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpont gyűjteményében értékes ritkaságokra bukkant Huhák Heléna muzeológus. A személyes történelem példái azok a női feljegyzések, versciklusok, és a Szürke újság, melyet a sömmerdai munkatáborban fogva tartott hat lány írt önmaguk és rabtársaik szórakoztatására. Igazi különlegesség továbbá annak a zsidó kismamának – még publikálás előtt álló – naplója is, aki 1944-ben vetette papírra sorait Budapesten.

KÁVÉSZÜNET

Korbáccsal a kézben érkezik álmaink lovagja?

Nemrég arról álmodoztak a lányok, hogy eljön majd az Igazi, aki kedves, gyengéd és megértő. Azóta beérték egy vagy több rövidebb időre szóló lovaggal is, de azért a többi (kedves, gyengéd) maradt. Ma már azonban nem kevesebbre vágynak, mint hogy a nagy Ő minimum vámpír vagy hatalommániás aberrált legyen, legalábbis úgy tűnik napjaink legnépszerűbb regényeiből, illetve azok filmfeldolgozásaiból. A szürke ötven árnyalatát (rendező Sam-Taylor Johnson) ráadásul Valentin-napon mutatták be, hogy azt higgyük, romantikus történet.

3D-ben az ezeréves magyar múlt

A magyarság ezeréves történelmét csúcstechnikával bemutató computer-animációs rövidfilm született a Greenzero Kft. műhelyében Egerszalókon, melynek előzetese a YouTube-on is megtekinthető, akár 4K–3D verzióban is.

A machiavellizmus újraéledése

Korszakváltás idején, a középkor és az újkor határmezsgyéjén született Machiavellinek a hatalom megszerzéséről és megtartásáról szóló műve, a Fejedelem – s talán ezért is éled mindig újra a történelmi változások alkalmával, amikor a régi világ letűnőfélben van, de a társadalom a küszöbön álló megújulásból vajmi keveset érzékel. Már csak ezért sem tarthatjuk puszta véletlennek, hogy a rendszerváltás körülményei között nálunk is újraéledt, sőt, rendkívüli szívósságáról tanúbizonyságot téve napjaink politikai életében is erőteljesen jelen van.

Királyi kényeztetés

A tatai Kristály Imperial Hotel**** büszkén viseli az ország legrégebben működő szállodája címet, amelyet azzal érdemelt ki, hogy az 1770-es évekre tehető elkészülése óta folyamatosan szálláshelyként működik. A kezdetben Szarka Fogadóként ismert szálló az Esterházy család megbízásából Fellner Jakab tervei alapján épült, majd Esterházy Szálloda néven a Bécs és Budapest közötti útvonal egyik fő fogadóállomása lett. Első ismert irodalmi említése Kazinczy Ferenc nevéhez fűződik, majd több híres ember tette tiszteletét a szállodában az évek során. Közéjük tartozott például Görgey Artúr fővezér, aki az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc idején a fogadóban levő főhadiszállásáról indult 1849. május 3-án Buda ostromára, majd később Habsburg Ottó, Blaha Lujza, Jókai Mór, Vörösmarty Mihály, Jávor Pál, Dajka Margit és Kabos Gyula is a szálló kényelmét élvezték.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!