hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Átalakuló könyvpiac
Kétszer ugyanabba a folyóba?

2015. 05. 03.
Két ügy rázta meg az elmúlt hetekben a hazai könyvpiacot: március 17-én derült ki, hogy az Ulpius csődvédelmet kért, március 25-én pedig a Fővárosi Törvény-szék megindította az Alexandra könyvesházat alapító Matyi Dezső egykori központi cégének, a Pécsi Direkt Kft.-nek a felszámolását. A magyarországi könyvszakmát egyik sem érte váratlanul, a kérdés inkább az, ki és milyen feltételekkel tud majd  talpon maradni a következő években.

Extenzív növekedés, elképesztő címmennyiség, időnként meghökkentő példányszámok – nagyjából így foglalható össze az utóbbi időszakban egyre nyilvánvalóbb válságtüneteket produkáló könyvpiaci üzleti modell lényege, alapja pedig a kiadók és a terjesztői hálózatok egymásra épülése. A robbanásszerű növekedésre épülő modellnek a fogyasztók rövid távon az előnyeit élvezték, ám a piac néhány szegmense nagyon megsínylette a nyomott árú versenyt. Ilyen volt az albumok piaca, amelyet a saját hálózattal rendelkező kiadók gyakorlatilag letaroltak az egyes megjelent albumokhoz hasonló kivitelű, azoknál jóval olcsóbban árult termékeikkel.

„Legális rablás”

A piac problémáival a nyilvánosság legkorábban 2014 áprilisában szembesülhetett, amikor Szabó Tibor Benjámin, az Új Könyvpiac felelős szerkesztője nyílt levelet írt a hvg.hu-n L. Simon Lászlónak, az akkori Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnökének. Szabó ebben szokatlanul nyíltan leírta, miért és hogyan teszi tönkre a piacot a könyvkereskedő cégek működésének logikája, amelyek szerinte kiéheztetik a kiadókat, szerzőket és a könyvgyártás számos más szereplőjét. Szabó Tibor Benjámin levelében egyenesen legális rablásnak nevezi a terjesztés kialakult gyakorlatát.
„A szerző megírja művét, a kiadó könyvet csinál belőle, amit odaad a kereskedőnek, aki a könyvet eladja az olvasónak. A magyar könyvészet régóta lappangó betegsége a bizományosi könyvterjesztés nevű legális rablás. A bizományosi terjesztés azt jelenti, hogy a kiadók a könyvek kereskedésbe adásakor nem, csak a fogyás ütemében, 60-180 napos ciklusokban elszámolva (amelyet újabb 90 napos számlázási ciklus is hosszabbít) kapják meg a könyvek ellenértékének átlagosan 47 százalékát (mert a fogyár átlagosan 53  százaléka eleve a kereskedőnél marad, árrésként)” – írta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!