hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csata a Wallenbergért
Káosz az Orczy-parkban

2015. 05. 03.
Bádogosok, villanyszerelők vagy éppen kőművesek között képeznék a jövő ápolónőit? Jelen állás szerint éppen ez történhet az ország legnagyobb egészségügyi szakiskolájának diákjaival.

„Ebben az iskolában tanítottak újra­éleszteni. Ha nem lenne ez az intézmény, a kishúgom már nem élne” – mondja a mikrofonba Balog Kata, mire a hallgatóság üdvrivalgásban tör ki. Mindez a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola belső udvarán történik hétfő délután. Nagyjából ezer diák, szülő, pedagógus és szakszervezeti ember gyűlt össze tiltakozni az intézmény megszüntetése ellen. A sajtóérdeklődés is jelentős, és nemcsak azért, mert a kormány elhatározása érthetetlennek tűnik, hanem azért is, mert a hatalom ismét megmutatta: ha akar, magyarázat nélkül is képes átlépni emberek ezrei fölött.

A kormány döntött. Illetve mégsem

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) megtiltotta, hogy a Wallenberg vezetői nyilatkozzanak, és megtiltotta, hogy a sajtó tudósítson a szülői fórumról. Amit mindezek ellenére tudunk: hat nappal korábban levelet kapott a Wallenberg igazgatója, melyben a KLIK osztályvezetője közli, hogy a kormány március 18-án úgy döntött, jog­utóddal megszüntetik a Raoul Wallenberg iskolát. (Hogy március közepétől miért vártak egy hónapot a döntés közlésével, az rejtély.)
A jogutód a Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola lesz, a raoulos tanulók ősztől hat különböző szakiskolában folytathatják tanulmányaikat. Például bádogos, tapétázó, villanyszerelő vagy éppen kőműves tanulók között. Az ügyben keletkezett egyetlen levél zavaros, mert ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy a szülők és a diákok április végéig észrevételt tehetnek a KLIK felé, a végső döntést pedig a miniszter, Balog Zoltán hozza meg május végéig. A hétfői szülői fórum egyik célja tehát az volt, hogy feloldják az ellentmondásokat, illetve a résztvevők megtudják, miért kerül sor a megszüntetésre, melynek okáról egy szót sem írt a KLIK.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!