hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Humor a nyomorúságban
A vészkorszak női szemmel

2015. 05. 01.
A Páva utcai Holokauszt Emlékközpont gyűjteményében értékes ritkaságokra bukkant Huhák Heléna muzeológus. A személyes történelem példái azok a női feljegyzések, versciklusok, és a Szürke újság, melyet a sömmerdai munkatáborban fogva tartott hat lány írt önmaguk és rabtársaik szórakoztatására. Igazi különlegesség továbbá annak a zsidó kismamának – még publikálás előtt álló – naplója is, aki 1944-ben vetette papírra sorait Budapesten.

Mikor és hogyan talált rá ezekre a nem mindennapi dokumentumokra?

– A Páva utcai szakmúzeum kizárólag magánszemélyek adományai útján gyarapszik, jellemzően túlélők, vagy az érintettek leszármazottai ajándékozzák a családjuk történetére vonatkozó dokumentumokat, fotókat, visszaemlékezéseket, tárgyi emlékanyagot a közgyűjteménynek. A sömmerdai gyárban dolgozó barátnők naplói egyikük rokona által kerültek a gyűjteménybe 2007-ben. Az illetőnek csak az egyik napló volt eredetileg a tulajdonában, de ez olyan nagy hatással lehetett rá, hogy a még élő sömmerdai túlélők felkutatására ösztönözte. Az egyik megtalált személy elvezette őt a következőhöz és így további forrásanyag is a birtokába jutott.

Mit tudunk a naplók, illetve a Szürke újság szerzőiről? Kik voltak ezek a lányok és honnan hurcolták el őket?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!