hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ők lettek a templom
Keresztények Észak-Irakban

2015. 05. 01.
Eddig több mint másfél millió ember menekült el a kurd regionális kormányzat területére az Iszlám Állam offenzívája elől. A kurdok mindenkit befogadtak, de a menekültek száma már túllépi a lakosság húsz százalékát. A kormányzati segítség mellett persze sokan voltak, akik a saját eszközeikkel próbáltak segíteni. Például a kopt keresztény Shenúda atya.

Szulejmánijjában a kopt keresztény templomnak nincs külön neve. A kurdok úgy hivatkoznak rá, hogy „a kopt templom”. A hegyek lábánál áll. Ezt a területet jelölte ki a kormányzat, amikor 2011-ben Moszulból egy jelentősebb kopt közösség érkezett dolgozni Kurdisztánba, és kért engedélyt, hogy templomot építhessen. Ezt az engedélyt, a kurd kormányzat – ellentétben a szektáriánus erőszakba belefulladó szunnita vagy síita kormányzatokkal – meg is adta, a területen megkezdődtek az építkezések, felhúzták a templomfalakat és néhány kisegítő épületet. A templom azonban sosem készült el. És nem is tűnik úgy, hogy valaha is kész lesz.

Hosszasan autózunk kísérőmmel Hiúa Dzsaffal, a Kurdiszáni Hazafias Unió politbürójának tagjával, mire elérjük a területet.

„Tartsd fejben, hogy a húsvét miatt böjtölnek” – mondja eligazításként, amikor rákanyarodunk a domboldalra. Feltűnik előttünk a keresztekkel díszített sárga templomfal, a kapu mellett álló torony, melynek tetején csillog a fényben a kereszt. Csak templom nincs sehol. A kocsit leparkoljuk, gyalog megyünk be a kapun. A templom udvarán gyerekek rohangálnak, sátrak állnak, ameddig a szem ellát, a sátrak között pedig kifeszített köteleken szárad a mosás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!