hetilap

Hetek hetilap vásárlás
3D-ben az ezeréves magyar múlt
Sikerfilm foglalja össze történelmünket

2015. 04. 23.
A magyarság ezeréves történelmét csúcstechnikával bemutató computer-animációs rövidfilm született a Greenzero Kft. műhelyében Egerszalókon, melynek előzetese a YouTube-on is megtekinthető, akár 4K–3D verzióban is.

A Vérmezőről a Gránit lépcsőn kapaszkodtam fel a Budai Várba szép nyugodtan – részint kardiovaszkuláris események megelőzése érdekében, valamint mert látni akartam a Magyar történelem című negyedórás 3D-s rajzfilmet, melynek elkészítésében egri barátaimnak, Magyar Elemérnek és fiainak oroszlánrésze van. Az Egri várba, Európa hajdani védőbástyájába is elmegyek majd, mert május 1-jétől ott is folyamatosan látható e mű. A nem egészen hatoldalas forgatókönyv részlete is erre biztat: „A kilátástalanság ellenére a magyarság talpon maradt, és többször bizonyította élni akarását. Minden magyar ismeri Dobó Istvánt, az Egri várat megvédő kapitányt…”

Nemrégiben láttam egy térképet az Iszlám Állam vágyott határairól, amin belül megint ugyanúgy benne vagyunk legnyugatibb pontként, mint a török hódoltság idejétől voltunk, amikor Buda 1541-es elfoglalásától a Kárpát-medencében „röpke” másfél évszázadon át az Oszmán Birodalom dirigált. Ennek előzményébe, az 1456 júliusában kivívott nándorfehérvári diadalba egészen beleborzongok a szövegnek és a képeknek köszönhetően. Annak pedig különösen, hogy Szilágyi Mihály várkapitány és Hunyadi János vitézsége miatt az elmúlt majdnem 559 évben eleink hősiessége miatt szólalnak meg a templomtornyokban lakó harangok minden délben – egész Európában.

Megint a történelem iránt érdeklődő tizenegy évest csinál belőlem e mozi. Aki az apróbetűs részeket kedveli.     

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!