hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Királyi kényeztetés

2015. 05. 01.
A tatai Kristály Imperial Hotel**** büszkén viseli az ország legrégebben működő szállodája címet, amelyet azzal érdemelt ki, hogy az 1770-es évekre tehető elkészülése óta folyamatosan szálláshelyként működik. A kezdetben Szarka Fogadóként ismert szálló az Esterházy család megbízásából Fellner Jakab tervei alapján épült, majd Esterházy Szálloda néven a Bécs és Budapest közötti útvonal egyik fő fogadóállomása lett. Első ismert irodalmi említése Kazinczy Ferenc nevéhez fűződik, majd több híres ember tette tiszteletét a szállodában az évek során. Közéjük tartozott például Görgey Artúr fővezér, aki az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc idején a fogadóban levő főhadiszállásáról indult 1849. május 3-án Buda ostromára, majd később Habsburg Ottó, Blaha Lujza, Jókai Mór, Vörösmarty Mihály, Jávor Pál, Dajka Margit és Kabos Gyula is a szálló kényelmét élvezték.

Az épületegyüttes három fő szárnya az Esterházy-, a József- és az Erzsébet-szárny. A szálloda luxus superior szobái és lakosztálya a műemlékvédelem alatt álló Esterházy-szárnyban kerültek kialakításra. Ezek az elegáns szobák Magyarország legelső szállodai szobái, s az akkori korok építészeti jellegzetességeit viselik magukon. Nagy belmagasságú, nagyvonalú, arisztokratikus terek, vastag falak, fakazettás ajtók és eredeti ablakok teszik őket egyedivé, emiatt rendkívül kedveltek a vendégek körében.

Összességében elmondható, hogy a szálloda összes szobájában egyszerre élvezhetik az odalátogatók a hagyomány és a modern kényelem előnyeit. Bár a több mint 240 éves épület a régi korok hangulatát idézi meg, a szobák szolgáltatásai viszont a mai kor igényeinek felelnek meg.

A szálloda Esterházy Éttermének patinás boltívei szintén a barokk kor történelmi hangulatát idézik meg. Az étterem választéka a gasztronómiai trendek követése mellett tükrözi a hagyományok iránti elkötelezettséget is. Az étterem a helyszíne az immár hagyománynak számító borvacsoráknak, amelyeken a neves pincészetek borsora mellé a séf 6-8 fogásos exkluzív gourmet menüt kínál.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!