hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hosszú távon megéri a bioáram

2015. 05. 01.
A Bloomberg internetes hírportál szerint Németország már bebizonyította, hogy az élet egyszerűbbé tehető kevesebb fosszilis tüzelőanyaggal. Egy 82 millió német állampolgár folyamatos áramellátását biztosító irányító központban ülve  Günter Scheibner azt állítja, hogy az olyan megújuló energiaforrások, mint a nap és a szél, legalább annyira megbízhatóak, mint a hagyományos energiahordozók.

Scheibner feladata a kelet-német átjátszóállomások áramellátásának biztosítása azáltal, hogy egy csaknem tízezer kilométeres távon keresztül harmóniában tartja a napkollektorok és szélturbinák működését attól függően, hogy vajon éppen napos vagy borús, netalán szeles vagy szélmentes az időjárás. A rendszer sikerességét tükrözi az a tény, hogy míg Németország csak tieznöt percnyi áramszünetet tapasztal egy évben, addig Franciaországban ez az idő hatvan­nyolc perc, Lengyelországban pedig több, mint négy óra. Németországé a világon a legnagyobb olyan gazdaság, amelyik ilyen nagymértékben támaszkodik a megújuló energiákra. Gazdasági modelljük olyan sikeresnek bizonyult, hogy Kaliforniától kezdve egészen Kínáig elindult a tradicionális tüzelőanyagok (nukleá­ris energia, kőszén) kiváltása szél- és napenergiával.

Az 50Hertz Transmission GmbH tulajdonában álló cég a négy legnagyobb német elektromos hálózati ellátó egyike. Ennek ellenére Németországban továbbra is tartja magát az az általános vélekedés, amely a megújuló energiákat megbízhatatlan forrásként jellemzi, és emiatt továbbra is a fosszilis tüzelőanyagok alkalmazását szorgalmazza. Ráadásul az Edison Electric Institute (egy washingtoni székhelyű gyár) alkalmazottainak állítása szerint a különböző, megújuló energiából szerzett elektromosság destabilizálja az áramhálózatot.

Németország évtizedeken át tartó, 120 milliárd eurónyi tőke befecskendezését az ágazatba a kritikusok pénzkidobásnak hitték, azonban az alacsony szennyezésű energiaformák kutatására fordított hatalmas összeg mégis megtérült. Az ország ugyanis 28 százalékkal megemelte a megújuló energiaforrásokban való részesedését, ami több, mint a lignitben való részesedése. Scheibner régiójában ez az érték közel 40 százalék, így Németország energiaellátását ma 9 százalékban a megújuló energiaforrások biztosítják. Ez az érték háromszorosa az USA-énak és hatszorosa Nagy-Britannia szintjének – írja a BP Plc. egy felmérésében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!