hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Jobbik és a politikamentes politika
Vannak-e még tartalékai a párt növekedésének?

2015. 04. 23.
A Jobbik térnyerése kapcsán felmerül a kérdés, honnan érkeznek a párt új támogatói, akiket már nem feltétlenül a szélsőjobboldali program és jelképek vonzanak. Miből fakad a Jobbik kiemelkedő népszerűsége a fiatalok között, átmeneti trendről van-e szó, vagy mélyebb gyökerei vannak? Hogyan tud a Jobbik támogatókat szerezni a női választók között, miközben a párt hátországában olyan radikálisan nőellenes szervezetek vannak, mint az Attila Király Akadémia, amely szinte kizárólag csak férfi jelentkezőket fogad. Ilyen és ehhez hasonló aktuális kérdésekre keresték a választ a Kettős Mérce blog által rendezett kerekasztal- beszélgetés vendégei: Félix Anikó szociológus, Juhász Attila vezető elemző a Political Capital képviseletében és Róna Dániel politológus.

A beszélgetésen idézett felmérésekből kiderült, hogy az előítéletekkel szemben nem a jövedelem, vagyoni helyzet, iskolai végzettség különbözteti meg a Jobbik fiatal támogatóit, bár vidéken és a férfiak körében valóban nagyobb a párt támogatottsága. Kutatások szerint minél fiatalabb valaki, annál nagyobb eséllyel szavaz a Jobbikra.

Félix Anikó felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi szinten is megfigyelhető politikai apátia a fiatalok között olyan tényező, ami a Jobbikot erősíti, mert számukra a pártok helyett inkább a civil- és diákszervezetek a vonzók, a Jobbik pedig pont ilyenfajta „politikamentes politikát” kínál. Ezt a civil­ jelleget erősíti önmeghatározásukban a mozgalom kifejezés is. Juhász Attila szerint a Jobbik támogatói határozottan elutasítják, hogy párthoz tartoznának, sokkal inkább egy közösség részének tekintik magukat. Ezáltal felértékelődik a közösségteremtő képesség, ami biztonságot ad az instabil társadalmi környezetben, ahol a fiatalok kétségesnek látják jövőjüket, egyéni és társadalmi státusukat is.

Róna Dániel szerint az új támogatók elsősorban nem a lecsúszottság miatt közelednek a Jobbikhoz. Viszont, ellentétben a kormánypártiakkal mind a jobbikos, mind a baloldali fiatalokra erőteljesen jellemző a jövővel kapcsolatos pesszimizmus. Azt azonban nehéz eldönteni, hogy körükben a pártszimpátia vagy a pesszimizmus volt-e előbb. A Jobbik közösséget kínál, átfogó világértelmezést, bűnbakok­kal jó-rossz kijelölésével, megoldásokkal, továbbá egyfajta szubkultúrát is, öltözködéssel, szimbólumokkal, megkülönböztető jegyekkel. Programokat szervez a fiataloknak, és a Fidesszel szemben lehetőséget adnak számukra az aktív politikai részvételre. Sokan ezért csatlakoz­nak hozzájuk, majd ezt követően teljesen elsajátítják az ideológiát is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!