hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megvásárolt újságírók - Exkluzív részletek Udo Ulfkotte sikerkönyvéből

2015. 04. 23.
A héten a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége lesz Udo Ulfkotte német szerző, aki a Megvásárolt újságírók című sikerkönyvének magyarországi bemutatójára érkezik. A Hetek tavaly ősszel elsőként készített interjút Ulfkottéval (Tudom, kik sározzák Magyarországot. Hetek, 2014. október 22.) arról, mi indította arra, hogy az újságírás Edward Snowdenjeként leleplezze szakmáját, kollégáit, na meg persze saját magát. Bár voltak, akik borítékolták, hogy a könyv sohasem fog megjelenni magyarul, a hazai kiadás még az angol, francia és orosz változatnál is gyorsabban a boltokba került. Kedvcsinálóként néhány részlet a könyvből.

Kik és miért vásárolnak újságírókat?

Amikor Ománból meghívást küldtek, a vendéget mint a Frankfurter Allgemeine Zei­­tungtól (FAZ) érkezett VIP-személyt, az államfő költségén business vagy első osztályú repülőjeggyel utaztatták. A reptéren a szultán személyzete várta a vendéget, akit – egy egyszerű újságírót – villámgyorsan és feltűnés nélkül átvittek a reptéri vizsgálaton, jóval megelőzve a többi átlagos földi halandót. Az illető – ha eddig nem is –, ezt követően többé nem egyszerű újságírónak érezte magát, hanem a kiváltságosokhoz tartozó, rendkívül fontos VIP-személynek. Itt jegyezzük meg, hogy ez a különleges bánásmód nem csak Omán egzotikus szultánságára volt igaz: az újságírók máshol is rendszeresen találkozhattak ezzel. Mindenekelőtt a „vezető médiumok” újságírói.

De térjünk vissza Ománhoz. A reptér épülete előtt várakozott a luxusutazás végéig rendelkezésre álló légkondicionált limuzinsofőrrel és tolmáccsal. Ez utóbbi személy egyfajta élő pénztárcaként is működött: utazásaim során legalábbis egyszer sem engedte, hogy bármiért is saját magam fizessek. A vendégek kívánságait már a szemükből kiolvasták, és mindezért Kábúsz szultán fizetett, aki kéziratom leadásának idején éppen Németországban tartózkodott, ahol rákbetegségét kezelték.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!