hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 05. 15. (XIX/20) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A globális középosztály felemelkedése

2001 és 2011 között globális viszonylatban történelmi visszaesést mutatott a szegénységi ráta, a közepes jövedelemmel rendelkezők száma pedig majdnem a duplájára nőtt a tíz év során. Ennek ellenére a Pew Research Center egy témába vágó kutatása szerint a globális középosztály felemelkedése továbbra is csupán álom marad, míg optimistább szakértők abban bíznak, hogy az életszínvonal világméretű növekedése tovább folytatódik.

Oroszország, hátra arc!

Tehetséges fiatalok, külföldi befektetők, reményteljes start up cégek rég nem látott kiáramlása figyelhető meg Oroszországból. Az orosz Szilícium-völgyként emlegetett Szkolkovo-projekt, amely innovációs központként a legjobb – elsősorban high tech – szakemberek gyűjtőhelye lett volna, már Putyin visszatérésekor komoly léket kapott, és azóta is süllyed szép lassan tovább. Ezzel párhuzamosan fogy a levegő a start upok és a külföldi befektetők körül. „Ha nem hagyod el Oroszországot most rögtön, megőrültél!” – üzeni Edward Senderovics cégvezető a hozzá hasonlóan tehetséges fiataloknak az Egyesült Államokból.

A legszűkebb koalícióval indul a 4. Netanjahu-kormány

A nemzetközi kommentátorok előszeretettel címkézik Izrael története „legszűkebb koalíciójának” az utolsó előtti pillanatban tető alá hozott új Netanjahu-kormányt (az erőteljesebb jelzőkről most nem beszélve). A 120 fős Kneszetben valóban a 61 képviselő támogatása a legkisebb elérhető többség, ám volt ennél nehezebb helyzetben már kormányfő, nevezetesen Jichák Rabin, aki 1993 szeptembere és 1995 januárja között 58 mandátummal, kisebbségi kormánnyal indította el az oslói folyamatot. Netanjahu azért szeretné bővíteni a kormány mögötti támogatottságot, de kérdés, milyen áron tudja ezt megtenni?

Fáradt választók, harcos jelöltek

Meglepően szoros eredmény született a lengyel elnökválasztás első fordulója után: a Kaczynski-féle Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, Andrzej Duda nyerte az első fordulót, míg a korábban biztos befutónak hitt jelenlegi államfő, Bronislaw Komorowski - a jelenleg kormányzó Polgári Platform (PO) politikusa - csak a második helyet szerezte meg. A harmadik helyen a fiatalok körében népszerű rocksztár, Pawel Kukiz végzett, így május 24-én mindenképpen megtartják a második fordulót.

Lőporos hordó a Balkánon

Vasárnap reggel még szórványos lövöldözést lehetett hallani az észak-macedóniai Kumanovóban, ahol előző nap súlyos összecsapások voltak rendőrök és valószínűleg albán fegyveresek között. A szerb–koszovói–macedón határon fekvő településen az albán UCK fegyveresei csaptak össze a macedón rendőrséggel, akik egy terroristafészket akartak felszámolni. A hivatalos indok mögött azonban a nemzetközi sajtó Nikola Gruevski miniszterelnök akcióját sejti, mellyel mesterségesen akarja elterelni a figyelmet az országban uralkodó súlyos belpolitikai válságról.

Új uniós kvótarendszer a menekültek befogadására

Globális képmutatás vagy kötelező óvatosság? Az uniós tagállamok hozzáállása a bevándorlók kérdéséhez e két nézőpontból nézve is elég ellentmondásos. Az elmúlt hetekben Európa partjainál vízbe fulladt több ezer menekült miatt többé nem söpörhető a szőnyeg alá a kérdés, ám egyelőre a kötelező letelepítési kvótát célzó megoldási javaslat sem tetszik a tagállamoknak, akármennyire sajnálják is a szerencsétlenül járt menekülteket.

Belföld

Egy tragédia utóélete - Prostitúció és politika

Május elején brutális gyilkosság történt a budapesti Akácfa utcában. Egy 19 éves prostituáltat öltek meg. Nancy tragédiája és az ügy furcsa utóélete azzal együtt is alkalmat ad a politika, a prostitúció és a szervezett bűnözés kapcsolatának végiggondolására, hogy a gyilkosság és Nancy kapcsolati hálója körül ma még nagy a homály. Munkatársunk minden parlamenti pártot megkérdezett, hogy mit tennének, ha kiderülne, hogy soraikban politizál a meggyilkolt lánnyal hírbe hozott közéleti szereplő.

Orbán új korszakot nyitna

A Fideszben azt várják, hogy őszre áll össze Orbán Viktor új politikai stratégiája és az ehhez kapcsolódó új csapatösszeállítás is, amelynek egyik eleme lehet, hogy Rogán Antalt Lázár János ellensúlyozására új pozícióba emelné a miniszterelnök. Kormányzati forrásaink szerint az Orbán–Simicska-háború miatt az üzletemberhez köthető közigazgatási és kormányzati személyek, köztük Vida Ildikó az év végéig távozni fognak. Közben viszont érezhető a félelem Simicska esetleges visszavágásától.

A hatóság félrenéz

Magyarországon több tízezerre tehető a prostituáltak száma, a bekerülési átlagéletkor 13 év. A törvényi szabályozás több szempontból előnyösen változott, de a betartatásához hiányzik a politikai akarat. A hatóságok passzivitásának és az internetnek köszönhetően a lakásokba, szállodákba húzódik vissza a burkolt vagy nyílt módon hirdetett, tömeges prostitúció.

Bajban az RMDSZ is ?

Nemzetközi körözés van érvényben Markó Attila ellen: az RMDSZ egykori képviselőjét már az Interpol is keresi. A volt szenátor Budapes­ten él, pontosabban bujkál jelenleg, ami a magyar kormányt is kényes helyzetbe hozza.

Politikusok szexkalandjai

A politikusok félrelépései, prostituáltakkal ápolt kapcsolatuk nyilvánosságra hozatala a választók tájékozódását segíthetik, a róluk gyűjtött adatok azonban zsarolhatóvá tehetik az érintetteket.

Hit és értékek

Jól egybeszerkesztett város

Jeruzsálem az elmúlt 2000 évben soha nem volt olyan népes, fejlett és egységes város, mint ma. Annak ellenére, hogy a nemzetközi sajtóban naponta jelennek meg követelések arról, hogy állítsák vissza a város 1948 és 1967 közötti megosztottságát, ennek ma már nincsen sem történelmi, sem városszerkezeti, sem pedig demog­ráfiai realitása (utóbbiról lásd keretes írásunkat). Izrael fővárosa az elmúlt évtizedben olyan fejlődésen ment keresztül, ami ha a föld bármely más pontján történik, példaadó sikertörténetként írnának róla, így azonban például a Google térképein vagy az iPhone-ok „világidő” alkalma­zásában a város „hontalan”, egyedüli olyan főváros, amely mellett nincs ott az ország neve. Nem mintha a jeruzsálemieket ez különösebben zavarná: a város a jövőre tekint, és most éppen arra készül – Nir Barkat polgármester május eleji bejelentése nyomán –, hogy Tel Aviv mellett az ország másik technológiai központjává is váljon.

Az arab Jeruzsálem mítosza

A nemzetközi média és a nyugati politikusok többnyire készpénznek veszik, hogy Jeruzsálem „judaizálása” az 1967-es egyesítést követően kezdődött (vagyis a narratíva szerint a „megszállók” erőszakosan „telepes építkezésekkel”, zsidó lakosok betelepítésével és a város határainak kiterjesztésével igyekeztek a maguk javára fordítani a  demográfiai arányokat). A tények azonban ezt cáfolják.

HÁTTÉR

Magyarok a háború árnyékában

Az elmúlt hónapok bulváros híradásaival szemben nem fenyegeti szociális katasztrófa a kárpátaljai magyarokat. Egyelőre. A helyiek szerint éppen azért lenne fontos reális képet festeni a helyzetükről, hogy akkor és olyan módon nyújthasson számukra támogatást az anyaország, amikor és ahogyan az valóban segítség lesz. Kárpátaljai riportunkból ezen kívül az is kiderül, hogy miként lehet megélni 15 ezer forintnak megfelelő pedagógusi fizetésből, és vajon mi lehet Putyin célja Ukrajnával.

Generációs kérdéssé válik a melegjogok támogatása

2013 nyarán az amerikai Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenességre hivatkozva törölte a házasság védelméről szóló törvény több paragrafusát, és teret nyitott a melegházasság széles körű legalizálásának. A közvélemény már e döntés előtt is úgy érzékelte, hogy a küzdelem eldőlt. Az amerikai társadalom ugyanis alig egy évtized alatt jelentős arányban felsorakozott az LMBTQ csoport mögött, teljes támogatásáról biztosítva minden vallási alapon történő, „ósdi” megkülönböztetéssel szemben.

A cigánytelepről a kutatólaborba

„Amint szembesültem a cigánytelep hátrányaival, a szembenállás erősödött bennem. Egyre jobban belém vésődött a tudat, hogy ha nem tanulok, akkor nincsen innen kiút” - mondta lapunknak Horváth József rákkutató, a Roma Sajtóközpont által kiírt Aranypánt-díj 27 éves győztese. A díjra, melyet az USA magyarországi nagykövete jelenlétében adtak át, olyan roma fiatalokat jelöltek, akik munkájukkal elismerést váltottak ki környezetükben. A rákkutató bioló-gussal egy rádióinterjú és egy másik médiamegjelenés között találkoztunk.

Wünsdorf titkai

A második világháború befejezésének hetvenedik évfordulóján megélénkült az érdeklődés a világháborús emlékművek, emlékhelyek és szimbolikus létesítmények iránt. A Németország keleti, hajdan szovjet megszállási zónába eső részén, Berlintől mintegy 3o kilométerre fekvő Wünsdorf területén található a náci birodalom legnagyobb, 1945-ben a Vörös Hadsereg által elfoglalt katonai objektuma, amely nem kevesebb, mint 560 hektárnyi területen várja az érdeklődőket.

Rejtőzködő milliomosok

A CNBC idén harmadik alkalommal készített részletes felmérést az amerikai milliomosokról. Nem válnak, nem hazárdíroznak, de nem is adakoznak – 2014 során 500 ezer új taggal bővült ez a „klub”.

KÁVÉSZÜNET

Fiatalon is lehetsz összeszedett

 Sean Covey amerikai író világsikerű könyve tinédzserek és fiatal felnőttek számára jelent iránytűt ahhoz, hogy ne csupán élhető, hanem sikeres legyen az életük. Arról szól, amit tudni kell a helyes énképről, az elvek vállalásáról, az egészséges kapcsolatokról, a csoportnyomásról és arról, hogy miképp valósíthatják meg céljaikat, álmaikat. Ráadásul a szerző mindezt élvezetes, világos stílusban tálalja: sztorikkal, vicces rajzokkal, táblázatokkal, híres emberek inspiráló gondolataival. Egyébiránt a nemzetközi bestseller hasznos olvasmány szülőknek is, illetve mindazok számára, akik valamilyen módon kapcsolatban állnak fiatalokkal.

Személyre szabott segítség a bajban

A fővárosi kormányhivatal áldozatsegítő szolgálatának ajtaján azzal a feltételezéssel lépek be, hogy nemigen fogok „ügyfelekbe” botlani. Ezzel szemben a várakozóknak kialakított előtér zsúfolásig tele van. Arra pedig végképp nem számítok, hogy az osztályvezető asszony saját maga tájékoztatja telefonon, figyelemreméltó türelemmel a „mezei” segítségkérőket: miben és hogyan tud segíteni nekik a szolgálat. Dr. Vojnovics Ibolya beszélgetésünk közben is nyitva hagyja az ajtaját, hogy kollégái bármikor be tudjanak hozzá jönni, mivel egyes ügyekben akár azonnali döntéshozatalra is lehetősége van, és ez soron kívüli aláírást igényelhet.

A fiú, aki fákat ültet

A 20. évfordulóját ünneplő „Év Embere Európában” elismerést a Reader’s Digest magazin európai szerkesztőségei minden évben olyan személynek ítélik oda, aki elkötelezetten küzd valamely sürgető társadalmi probléma megoldásáért. Idén a mindössze 18 éves Felix Finkbeiner bizonyult méltónak erre a címre az általa létrehozott, Fákkal a Földért nevű szervezetnek köszönhetően.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!