hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Generációs kérdéssé válik a melegjogok támogatása
Töredező ellenállás?

2015. 05. 14.
2013 nyarán az amerikai Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenességre hivatkozva törölte a házasság védelméről szóló törvény több paragrafusát, és teret nyitott a melegházasság széles körű legalizálásának. A közvélemény már e döntés előtt is úgy érzékelte, hogy a küzdelem eldőlt. Az amerikai társadalom ugyanis alig egy évtized alatt jelentős arányban felsorakozott az LMBTQ csoport mögött, teljes támogatásáról biztosítva minden vallási alapon történő, „ósdi” megkülönböztetéssel szemben.

Nem csoda, hogy néhány héttel ezelőtt Arkansas és Indiana államok kormányzói egyaránt olyan törvényjavaslatot próbáltak átvinni, amely a lelkiismereti és vallásszabadságot védelmezi, akár a melegjogok ellenében is. (Vallásszabadság helyett LMBTQ jogok. Hetek, 2015. április 10.). A kialakult heves viták, sőt melegjogi csoportok bojkottja nyomán mindkét kormányzó a törvényjavaslatok átdolgoztatására kényszerült.

A vallási ellentétek kezdettől központi szerepet játszanak a melegházasságról szóló vitában. A hívők nézetei pedig e kérdésben együtt változtak az általános közvéleménnyel – állítja a washingtoni székhelyű Public Religion Research Institute (PRRI), amely a társadalmi értékek, a vallás és a közélet kérdéseit kutatja.

Massachusetts állam 2003-ban elsőként legalizálta az azonos neműek házasságát – ekkor a vallásilag el nem kötelezett amerikaiak közel kétharmada támogatta az ügyet. A vallási csoportok között viszont nem akadt egy olyan sem, amelyben a melegházasság mellé állók többségben lettek volna. Az azonos neműek házasságát legerőteljesebben a fehér, fővonalbeli protestáns és katolikus csoportok támogatták, előbbiek 36, utóbbiak 35 százaléka. Egy évtized alatt azonban a trendek jelentősen megváltoztak: a PRRI vezérigazgatója, Robert P. Jones adatai szerint az egymással szemben álló felek már nem a hívőket és a nem hívőket képviselik, sokkal inkább az idősebb, konzervatív nézeteket valló keresztények kerültek szembe a „mérsékeltebb, haladó, fiatalabb keresztényekkel és zsidókkal”, valamint az egyházhoz nem tartozókkal. Ma a legfőbb vallási csoportok között számos olyan akad, amelyekben a tagság a hivatalos egyházi álláspont ellenében is támogatja a melegházasságot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!