hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Wünsdorf titkai
Ahonnan a Hitler elleni merényletet is irányították

2015. 05. 21.
A második világháború befejezésének hetvenedik évfordulóján megélénkült az érdeklődés a világháborús emlékművek, emlékhelyek és szimbolikus létesítmények iránt. A Németország keleti, hajdan szovjet megszállási zónába eső részén, Berlintől mintegy 3o kilométerre fekvő Wünsdorf területén található a náci birodalom legnagyobb, 1945-ben a Vörös Hadsereg által elfoglalt katonai objektuma, amely nem kevesebb, mint 560 hektárnyi területen várja az érdeklődőket.

A német társadalomnak már a fejedelemségek korában, majd az egységes Németországban is központi szereplője volt a hadsereg.

A 19. század folyamán egyre fontosabb szerepet betöltő katonaság növekvő kaszárnyái lassan kiszorultak Berlinből. Ennek következtében a fővároshoz közeli Wünsdorf község területén létrehozták a Reichswehr (a császári hadsereg) különböző fegyvernemeinek központi gyakorló és kísérleti terepét. Az 1910-ben indult építkezés titokban folyt; a területet védték a telekspekulációtól és az idegen hírszerzőktől. A tempóra jellemző volt, hogy az első kapavágás után egy évvel, 1911-ben a területet már birtokba vették a katonák.

Az első világháború kitörése után a bázis felértékelődött. Ekkor már nemcsak gyalogos és lovas kiképzés folyt itt, hanem egy elkülönített zónában a tüzérség is itt próbálta ki új lövegeit. A háború előrehaladtával a terület új „funkciót” kapott: a császári csapatok foglyok tömegét szállásolták el a gyakorlótér egy részén kialakított hatalmas táborban. A muszlim foglyok számára mecsetet építettek, az itt fogva tartott oroszoknak pópa misézett.   

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!