hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A cigánytelepről a kutatólaborba
Interjú Horváth József rákkutatóval, az Aranypánt-díj győztesével

2015. 05. 21.
„Amint szembesültem a cigánytelep hátrányaival, a szembenállás erősödött bennem. Egyre jobban belém vésődött a tudat, hogy ha nem tanulok, akkor nincsen innen kiút” - mondta lapunknak Horváth József rákkutató, a Roma Sajtóközpont által kiírt Aranypánt-díj 27 éves győztese. A díjra, melyet az USA magyarországi nagykövete jelenlétében adtak át, olyan roma fiatalokat jelöltek, akik munkájukkal elismerést váltottak ki környezetükben. A rákkutató bioló-gussal egy rádióinterjú és egy másik médiamegjelenés között találkoztunk.

A karcagi cigánytelepen nőtt fel. Milyen az élet egy ilyen közegben?

– Teljesen normális, csak az átlagos­nál nagyobb a szegénység. Nekem nagyon klassz gyerekkorom volt, ahhoz tudnám hasonlítani, mint amit A Pál utcai fiúkban olvasunk. Barátaimmal sokat csatangoltunk, csibészkedtünk, birkóztunk. Anyukám otthon nevelt minket három testvéremmel, apukám vasúti pályamunkásként dolgozott. Testvéreimmel már fiatalon diákmunkát vállaltunk, kapáltunk, mezőgazdasági munkát végeztünk, építkezéseken segédkeztünk. Keresetünkkel mindannyian tá­mogattuk a szüleinket, hogy tanévkezdéskor meg tudják venni a tanszereket, ruhákat, amelyek költsége a családunk számára egy kisebb vagyont jelentett ilyenkor. Úgy vélem, hogy az emberekben van egy általános félelem a romáktól, amelyet a média azáltal erősít, hogy minden, cigánysággal kapcsolatos rossz hírnek óriási felületet ad.

Most éppen az ellenkezőjét tesszük, és azt kutatjuk, miként sikerült kiemelkednie az említett körülményekből. A csibészkedésen kívül mi érdekelte?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!