hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hatóság félrenéz
Kihasznált prostituáltak, „tolerált” emberkereskedelem

2015. 05. 14.
Magyarországon több tízezerre tehető a prostituáltak száma, a bekerülési átlagéletkor 13 év. A törvényi szabályozás több szempontból előnyösen változott, de a betartatásához hiányzik a politikai akarat. A hatóságok passzivitásának és az internetnek köszönhetően a lakásokba, szállodákba húzódik vissza a burkolt vagy nyílt módon hirdetett, tömeges prostitúció.

A prostitúcióval kapcsolatban szakértők szerint még azok az országok is becsült adatokra támaszkodnak, ahol legálisnak minősül a tevékenység, például Svájcban, Németországban vagy Hollandiában, mivel itt is létezik, sőt virágzik az illegális szexipar és az emberkereskedelem.

A hazai hivatalos adatok, azaz a KSH GDP-statisztikái szerint a prostitúcióból származó jövedelmek évi 120-130 milliárd forintot (a GDP 0,5 százalékát) tesznek ki hazánkban, míg a kábítószer-kereskedelem évi 80-100 milliárd forintos üzlet. A hazai szexuális szolgáltatások kliensei a KSH szerint kétharmad részben külföldiek, többek között kamionsofőrök és turisták.

A prostituáltak számát tekintve évek óta a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Szövetségének 15 ezer fős becslése a mérvadó, ezt veszi alapul a KSH is (lásd Egy tragédia utóélete című cikkünket). Ugyanakkor szakértői becslések szerint a hazánkban prostitúcióból élők száma akár 50 ezer is lehet. Összevetésként: az 50 milliós Franciaországban 20 ezerre teszik az ottani „szexmunkások” számát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!