hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 10. 09. (XIX/41) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Terror az ünnepen

Segítségnyújtás helyett nevettek, tapsoltak, köpködték és átkozták  a sebesült áldozatokat azok a palesztin árusok, akik szemtanúi voltak egy zsidó család elleni terrortámadásnak szombaton este Jeruzsálem Óvárosában. A gyilkosságban a családapa és egy másik zsidó férfi  is életét vesztette, aki segíteni próbált. Két nappal korábban Júdea– Szamária térségében követtek el palesztin fegyveresek mészárlást:  egy négy gyermekes zsidó család autójára tüzet nyitottak, és megölték  a szülőket. A támadások azonban nem számítanak újkeletűnek  a térségben élők számára, de erről a nemzetközi média egyáltalán  nem akar tudomást venni. Ahogy arról sem, hogy az Izrael tárgyalópart nerének tekintett Palesztin Hatóság egyik esetben sem ítélte el  az ártatlan izraeli civilek meggyilkolását.

Maffia a Nagy Reformerért

Ferenc pápa személyes meghívására szavazati joggal vesz részt a héten kezdődött vatikáni családszinóduson Godfried Danneels, Brüsszel nyugalmazott érseke, akinek a neve nemrég megjelent önéletrajzi könyve nyomán bejárta a világsajtót. Danneels ebben nem kevesebbet állít, mint hogy tagja volt annak az egyházon belül működő titkos csoportnak, amely azon dolgozott, hogy elmozdítsa a konzervatív Benedek pápát. A tagok által csak a „Maffiaként” emlegetett konspirációs csoport másik prominens képviselője, Walter Kasper német bíboros szintén pápai delegátusként vesz részt a szinódus elnökségében.

Netanjahu az ENSZ-ben: Ma dől el, ki hova áll

Az ENSZ Közgyűlés ikonikus sötétzöld háttere előtt vonultak fel az elmúlt héten a világ vezető politikusai. Az orosz RT hírportál a beszédek YouTube nézettségei alapján elkészített egy listát a legnagyobb hatású felszólalásokról. Ezt - nem meglepő módon - Vlagyimir Putyin vezeti, több mint egy- millió megtekintéssel, őt követi Benjamin Netanjahu. Az amerikai elnököt többen is megelőzték, köztük Rohani iráni elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő is. Az izraeli miniszterelnök beszéde Magyarországon is nagy figyelmet keltett, a magyar feliratos változatot két nap alatt 50 ezren nézték meg. Az érdeklődés nem véletlen: Netanjahu (képünkön Hamenei ajatollah könyvével) nem-csak szavakkal, hanem a beszéde közben tartott 45 másodperces drámai szünettel is érzékeltette, milyen néma csend fogadta a világ részéről azt, hogy Irán a nukleáris megállapodás ellenére továbbra is Izrael elpusztításával fenyeget, miközben a Közel-Keleten hatalmi pozícióra törekszik. A Hetek elkészítette a teljes beszéd fordítását.

Helyszíni riport Szíriából

A szír–török határon fekvő, szétbombázott Kobaniból délután háromkor indultunk vissza a kurdok által ellenőrzött területek központ­jába, Kameslibe. Hajnali háromra érkeztünk meg a városba, mivel az utak szét vannak lőve, és minden húsz kilométer után különböző milíciákhoz tartozó ellenőrzőpontok állnak. Helyszíni riport Szíriából.

Szégyenfalon a bevándorlást ellenzők

Internetes szégyenfalra tűzte mindazok Facebook-profilját a német Huffington Post, akik a sajtóorgánum bevándorlásról szóló cikkeihez fűzött kommentjeikben ellenvetést fogalmaztak meg menekültügyben.

Gigantikus szabadkereskedelmi övezet jön létre

A legnagyobb szabadkereskedelmi megállapodás és egyben egy rekordméretű szabadkereskedelmi övezet jött létre hétfőn, amikor az Egyesült Államok vezetésével Atlantában 12 ország megegyezett a  Csendes-óceáni Partnerség létrehozásáról. A szerződést minden ország törvényhozásának egyenként is el kell még fogadnia, ami – főként az amerikai kongresszus esetében – nagyon nehézkes lehet, vagy akár meg is hiúsulhat.

Hitükért büntette áldozatait az oregoni ámokfutó

Csodával határos módon túlélte sérüléseit az az iraki veterán, aki megpróbálta megállítani az Oregon állambeli Umpqua Városi Főiskolán lövöldöző ámokfutót. Chris Mintz hét lövést kapott, de sérülései ellenére felépül. Az oregoni lövöldözés hatására újra előtérbe került a fegyvertartásról szóló vita, melyben az elnökjelöltségért küzdő aspiránsok is megszólaltak.

Az illegális fegyverszállítmányok szerepe Líbia szétesésében

Négy évvel a Kadhafi-rendszer megdöntése után Líbiában még mindig két, egymással kiegyezni képtelen kormány, a milíciák és az olajmezők irányítása felett háborúzó törzsek teszik lehetetlenné a konszolidációt. Szíriához hasonlóan, a súlyos megosztottság miatt kialakult zűrzavart kihasználva az Iszlám Állam is megvetette a lábát az országban. A drámai helyzetért nem kis mértékben a külföldi beavatkozás a felelős, melyben Katar játszotta az egyik legfőbb szerepet.

Háborút robbanthat ki az orosz provokáció

Egyre nagyobb feszültséget gerjeszt Szíriában az orosz haderő növekvő jelenléte. A NATO képviselői, sőt, az amerikai kormány is aggodalmának adott hangot a hét elején azzal kapcsolatban, hogy az így is pattanásig feszült helyzetben akár háborús konfliktus is kialakulhat, ugyanis orosz vadászgépek több alkalommal is megsértették a NATO-tag Törökország légterét. Sőt, olyan légvédelmi és rakétaelhárító rendszereket telepítenek a háborús zónába, amelyekkel akár teljesen lezárhatják Szíriát a szövetséges erők elől, mindamellett, hogy az eddig kivitelezett légicsapásokból egyér­telmű: az oroszok nem az Iszlám Állam ellen harcolnak.

Belföld

Göncz Árpád (1922–2015)

Kedden, 93 éves korában elhunyt a harmadik Magyar Köztársaság első, szabadon választott elnöke. Göncz Árpádot a magyar irodalmi és politikai élet is gyászolja; a rendszerváltás óta a magyar politika nem tudott egyetlen, hozzá hasonlóan népszerű közszereplőt sem kiállítani.

Lebukott luxusprosti-hálózat

A rendőrök elsősorban az utcai prostitúciót üldözik, miközben a magyar gazdasági, politikai és médiaelitet érintő ügyekre általában külföldi kényszerből vagy politikai leszámolásból kerül a sor – állította a Heteknek Betlen Anna szociológus, aki évtizedek óta kutatja a prostitúciót. A téma azért lett aktuális, mert egy oknyomozó portál megszerezte egy luxusprosti-hálózat felgöngyölítését célzó nyomozás  teljes iratanyagát. A kuncsaftok között voltak politikusok, de nem tudni, hogy kik, mert a nyomozás során az ő személyüket nem vizsgálták külön, miközben más érintettekét igen.

Miből lesz nyugdíja a ma aktív magyaroknak?

A jövőben visszatérhetünk a társadalombiztosítás születése előtti múltba, amikor az öregek  eltartásának terhe éppen úgy a családjaikra hárult, mint a gyermeknevelés.

Bajban a pályakezdők

Viták dúlnak arról, hogy az idei bevándorlási hullámmal érkezők befogadása hogyan hatna az európai munkaerőpiacra. Bár a minőségi bevándorlást, azaz a szakképzett munkaerő befogadását régóta favorizálja Európa, ezúttal az a nagy kérdés, hogy a zömükben képzetlen és eltérő kultúrájú migránsok szakképzését és foglalkoztatását vajon hány éven belül lesz képes az EU biztosítani.

Belső ellenőrzés az iskolákban

A külső tanfelügyeleti rendszerhez kapcsolódóan bevezetik az óvodákban, iskolákban a Belső Ellenőrzési Csoportokat (BECS). Ennek keretében a pedagógusok, a vezetők és az intézmények „fejlesztő értékelése” zajlik majd arra kijelölt pedagógus kollégák által. Bár a minőségbiztosítási rendszer megújítása önmagában nem lenne rossz lépés, annak jelenlegi formája miatt intézmények, szervezetek és pedagógusok sora tiltakozik.

Az élet Vida után

Vida Ildikó lemondása miatt októbertől Tállai András nemzetgazdasági miniszterhelyettesként felügyeli a Nemzeti Adó és Vámhivatal munkáját. A hivatalban elterjedt létszámleépítés hírére az adóhatósági dolgozók szakszervezete tiltakozó nyilatkozatot adott ki. Miközben Tállai cáfolta a tömeges elbocsátást, Varga Mihály szakminiszter egyik nyilatkozata a korrupcióellenes aktivistáknál verte ki a biztosítékot.

HÁTTÉR

Kínai szupergazdagok

Gondolkozott már azon, milyen lehet gondtalan gazdagságban élni úgy, hogy mindent megkaphat, amit csak akar? Valószínűleg mindnyájan álmodoztunk már erről, ám azok számára sem teljesen felhőtlen az élet, akik ezt az álmot valóságként élik meg. Kína második generációs gazdagjai különösen nagy társadalmi megvetésnek örvendenek az utóbbi időben, amire – többek között – nagyszabású szexpartikkal és pénzégetős fotókkal szolgáltak rá – olvasható a Bloomberg oldalán. A több tízezres „fuedrai”-generáció immár a kínai kormánynak is komoly fejtörést okoz, mivel egyre sürgetőbb kérdéssé válik az első generációs üzletemberek és kormánytisztviselők megfelelő utánpótlása.

Az elárasztott falu és a Székely Légió

Székelyföld belsejében, a Sóvidék szélénél van egy falu, amely már csak papíron létezik. A helyén egy tó vize csillog, házai felett hullámok csapkodnak. Bözödújfalu a romániai  falurombolás néma mementójává vált, de emlékezetét a politikai rendszerek sem tudták elpusztítani. A település azért is nevezetes, mert ez volt az úgynevezett szombatos zsidók központja, akik székelyként lettek Mózes követői. Bözöd, a székely Jeruzsálem pedig egyben a vallási béke szimbóluma is volt: katolikusok, görög katolikusok, unitáriusok és szombatos zsidók éltek itt egymással harmóniában.

Az vagy, amit teszel!

HeroiKon elnevezéssel október elsején rendezték meg a Hősök Tere kezdeményezés második nemzetközi konferenciáját a közöny, az előítéletesség és az erőszak ellen. A rendezvényt a kezdeményezés alapítója, a világ ma élő leghíresebb szociál-pszichológusa, Philip Zimbardo professzor nyitotta meg. Az előadók palettája igen sokszínű volt: a dalai láma tanácsadója mellett világhírű hálózatkutatót vagy éppen irodalomtörténészt is hallgathatott a publikum.

Európa, jobbra át?

„Nem nehéz elképzelni, hogy egy-két éven belül a régi politikai eli­tet leváltják a radikálisok” – nyilatkozta a The Wall Street Journalnak Orbán Viktor az Európát érintő migrációs válság kapcsán. A miniszterelnök nem túlzott: kontinensszerte „nyerésben vannak” a radikális jobboldali pártok, amelyek azonban – elsősorban nyugaton és északon – jellemzően már nem a hagyományos rasszista-anti­szemita ideológiát képviselik, sokkal inkább a migrációs kérdést és az iszlamizációt tűzték zászlójukra – különböző vérmérséklettel. Összeállításunkban a teljesség igénye nélkül országonként tekintjük át az európai szélsőjobboldali/radikális pártok politikai helyzetét.

A család mindenek felett

Szűk kapcsolatrendszerrel rendelkeznek a magyarok, a szoros baráti, rokoni kötődések száma átlagosan 2,4 – hozta ki nemrég Társadalmi tükör című kutatás, amely a magyar társadalom társas és munkaerőpiaci integráltságát vizsgálta. Szakértők szerint a magyarokat hagyományosan erős zárkózottság és család­centrikusság jellemzi, ami bizonyos szempontból pozitív, másrészről viszont a társadalmi elszigeteltséget és apátiát tükrözi.

KÁVÉSZÜNET

Terítéken a húsok, vadhúsok

A legtöbb kultúrában a különféle húsételek számítanak a vendégváró asztalok fő fogásának. Ez a kiemelkedő hely valóban megilleti a húst az igazi gasztronómiai élményt jelentő ízhatása, változatos elkészítési módja és a tápanyagainak gazdagsága miatt. Bár hazánk vadászati nagyhatalomnak számít, ennek ellenére az éves vadhúsfogyasztás mindössze 30-40 dekagramm fejenként. De miért is lenne fontos többet fogyasztani a különleges aroma-anyagokban gazdag erdei delikáteszekből, a vadhúsokból? Egyáltalán mi a különbség a különféle húsok között, hol a mérték, és mennyire egészségesek?

Robinson szkafanderben

Divatba jött a Mars. Folyton bekerül a vezető hírekbe: a tudós vizet talál rajta, az elnök embert küldene rá. Neve jól fut a csokipiacon és az ufó-sztorikban egyaránt. Régen a csillagász csatornát látott rajta, ma kozmikus katasztrófa nyomát sejtik a felszínén. A Mentőexpedícióban egy otthagyott űrhajósnak kell belaknia a rejtélyekkel teli bolygót, amíg érte nem jönnek. Ehhez van pár ötlete, egy marék krumplija és némi diszkózenéje.

A jövő városai

Az Elysium, a Különvélemény, a Hatodik napon és még számos futurisztikus film vázolta már fel a jövőbeli városok „prototípusait”. De milyenek lesznek a valóságban a „jövő városai”? Önjáró robotok? Extrém autók? Föld alatti bunkervárosok? A téma egyáltalán nem fantasztikus, gondoljunk csak a Föld lakosságának ugrásszerű növekedésére és ezzel párhuzamosan a tízmilliós megapoliszok elterjedésére.

Álmodd újra!

Isaiah Austin életét gyerekkora óta a mindennapi kosárlabdázás töltötte ki. Egyetemista kosarasként a 2014. június 26-ai, Brooklynban rendezett NBA újoncjátékos-börze előtt 5 nappal szembesült a ténnyel, hogy kosárlabdázói karrierje véget ért, mivel a kötelező orvosi vizsgálatok során megállapították, hogy Marfan-szindrómában szenved. Az első pillanatokban kapott sokk után Isaiah Istenbe vetett bizalma és hite által meg-birkózott az előtte álló kihívással és bátran állítja, hogy Isten segíteni fog neki felülemelkedni a betegségén és megbizonyosodott arról, hogy az Úr neki új utat készített. Isaiah most már tudja, hogy Isten nyitni fog neki egy másik ajtót, melyen keresztül megoszthatja hitét és Isten üzenetét a világgal.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!