hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terítéken a húsok, vadhúsok

2015. 10. 17.
A legtöbb kultúrában a különféle húsételek számítanak a vendégváró asztalok fő fogásának. Ez a kiemelkedő hely valóban megilleti a húst az igazi gasztronómiai élményt jelentő ízhatása, változatos elkészítési módja és a tápanyagainak gazdagsága miatt. Bár hazánk vadászati nagyhatalomnak számít, ennek ellenére az éves vadhúsfogyasztás mindössze 30-40 dekagramm fejenként. De miért is lenne fontos többet fogyasztani a különleges aroma-anyagokban gazdag erdei delikáteszekből, a vadhúsokból? Egyáltalán mi a különbség a különféle húsok között, hol a mérték, és mennyire egészségesek?

Táplálkozás-élettani szem­pontból a húsok fontos fehérjeforrások. Fehérjéik teljes értékűek, ugyanis az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen összes esszenciális aminosavat tartalmazzák megfelelő mennyiségben és arányban.Az izomzat átlagos fehérjetartalma 17–24 százalék. A szárazabb, soványabb húsokban, vadhúsokban több, míg a zsírosabb húsokban – a zsírtartalom növekedésével arányosan – kevesebb fehérje található. Az izomfehérjék biológia értéke igen jó, 82–92 százalék közötti az (etalonnak tekintett) anyatej biológiai értékéhez viszonyítva. Fehérje-szükségletünk több mint egyharmadát fedezhetjük 100 gramm sovány hússal.

Ám a mértéktelen hús- és húskészítmény-fogyasztással járó nagy fehérjefelvétel hosszú távon negatívan befolyásolhatja az emberi szervezet nátrium, kálium, kalcium, foszfor anyagcseréjét. A bőséges húsfogyasztásnak szerepe lehet a szervezet kalciumvesztésében is, amely a csontritkulás kialakulásának veszélyét fokozza. Az indokolatlanul sok fehérje bevitelének hatására fokozódik a vese megterhelése. A hús közepes mennyiségű purint tartalmaz, de a rendszeres nagy mennyiségű húsfogyasztás hatására a purinvegyületek az ízületekben és a környező szövetekben felhalmozódhatnak, és akár köszvényt is okozhatnak.

Sütés, főzés, párolás során a hús vizet veszít, ezáltal a fehérjetartalma 3–8 százalékkal lesz nagyobb. Az emészthetőség szempontjából kedvezőtlenebbnek szokták ítélni a „vörös húsként” emlegetett marha-, sertés-, juh- és vadhúst, mint a „fehérhúsnak” számító csirke- és halhúst. Az emészthetőség mégsem a színtől függ, hanem a kötőszövet minőségétől. A hőkezelt színhúsok, vadhúsok fehérjéi szerencsére csak nagyon ritkán váltanak ki allergiát, ellentétben a tej, a tojás vagy a szója fehérjéivel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!