hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miből lesz nyugdíja a ma aktív magyaroknak?
Nyugtalandíj

2015. 10. 08.
A jövőben visszatérhetünk a társadalombiztosítás születése előtti múltba, amikor az öregek  eltartásának terhe éppen úgy a családjaikra hárult, mint a gyermeknevelés.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer alig száz-éves működési modellje nagyon egyszerű elvekre épül. Az éppen dolgozó korosztályok befizetik a nyugdíjjárulékot, hogy abból az állam kifizethesse a szüleik nemzedékét megillető nyugdíjakat. Teszik ezt annak reményében, hogy mire ők is megöregszenek, addigra a munkába álló gyermekeik majd ugyanúgy megteremtik az akkor már nekik járó nyugdíjak fedezetét. A rendszer jól működik, ha sokan fizetnek hosszú ideig járulékot, és kevés idős embernek kell rövid ideig nyugdíjat folyósítani. Ez volt a helyzet a társadalombiztosítás hajnalán.

Azóta azonban a népesedési folyamatok megfordultak: öregszik a társadalom mindenütt Európában. Az öregedést több egymást erősítő tényező okozza.

Először is folyamatosan nő a születéskor várható élettartam, az 1900-as átlagosan 46 évről a férfiak esetében eddig 71, a nők esetében 78 évre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!