hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az vagy, amit teszel!
Philip Zimbardo megváltoztatná a magyarok lelkét

2015. 10. 17.
HeroiKon elnevezéssel október elsején rendezték meg a Hősök Tere kezdeményezés második nemzetközi konferenciáját a közöny, az előítéletesség és az erőszak ellen. A rendezvényt a kezdeményezés alapítója, a világ ma élő leghíresebb szociál-pszichológusa, Philip Zimbardo professzor nyitotta meg. Az előadók palettája igen sokszínű volt: a dalai láma tanácsadója mellett világhírű hálózatkutatót vagy éppen irodalomtörténészt is hallgathatott a publikum.

Philip Zimbardóról tudni kell, hogy heroizmussal csupán az utóbbi években kezdett el komolyan foglalkozni. Eddigi életművének legismertebb része a világ tíz leghíresebb kísérlete között is számon tartott, ma is sokakat foglalkoztató stanfordi börtönkísérlet és az arról írt Lucifer-hatás című könyve, melyben arra a kérdésre kereste a választ, hogy miért válnak alapvetően jó szándékú emberek rosszá egy adott helyzet hatására. Mostanában pedig arra koncentrál, hogyan hozható ki a jó az emberi természetből. Újdonsága abban rejlik, hogy – az eddigi pszichológiai irányzatoktól eltérően, amelyek a gondolatot és az érzéseket vizsgálták – a cselekedetekre összpontosít. Így adódott, hogy – mondjuk úgy – modern irgalmasszamaritánus- képző kezdeményezésének, a Hősök Terének mottója nem más, mint: „Az vagy, amit teszel!” (Zimbardo másik projektjéről is beszámoltunk már egy korábbi írásunkban: Férfiak végveszélyben. Hetek, 2015. július 3.)

Hétköznapi hősök

A Hősök Tere hazai pályafutása egy TED (Technology Entertainment Design – Technológia, szórakoztatás, dizájn) konferencián kezdődött, ahol Halácsy Pétert, a Prezi társalapítóját lenyűgözte Zimbardo előadása, és felvetette neki, hogy meg kellene próbálnia a magyarok hozzáállásán változtatni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!