hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Robinson szkafanderben

2015. 10. 17.
Divatba jött a Mars. Folyton bekerül a vezető hírekbe: a tudós vizet talál rajta, az elnök embert küldene rá. Neve jól fut a csokipiacon és az ufó-sztorikban egyaránt. Régen a csillagász csatornát látott rajta, ma kozmikus katasztrófa nyomát sejtik a felszínén. A Mentőexpedícióban egy otthagyott űrhajósnak kell belaknia a rejtélyekkel teli bolygót, amíg érte nem jönnek. Ehhez van pár ötlete, egy marék krumplija és némi diszkózenéje.

Matt Damont legalább harmadszor mentik meg komoly erőkkel. Előbb a klasszikussá nőtt Ryan közlegényben adják többen az életüket érte, majd az elmélkedő Csillagok között-ben (Interstellar) szabadul meg egy nagyon távoli bolygóról. Ott is magányos űrhajós, aki csúnyán átveri társait a hazajutás érdekében, annyira szenved a honvágytól. Ellenben most elég laza. Miután egy vad marsi vihar miatt társai halottnak hiszik, és ő (Mark Whatney) teljesen egyedül marad a bolygón, munkához lát, mint Robinson a maga szigetén vagy akár a Számkivetett hőse egy másikon. Számba veszi a készleteket. Hümmög és mérlegel, tervez, majd megvalósít. Gumókat nevel a barkácsolt fóliasátorban, vizet csinál hidrogént égetve, napelemet porol és minden űrszemetet hasznosít, mint úrfikorunkban a találékony MacGyver, aki erdei tobozból is bombát csinált – legalább a régi tévésorozatban. Közben folyton monologizál. Részint a hajónaplónak, de inkább a mozi fő célcsoportjának, aki ővele könnyen azonosulhat, s szívesen csetelne vele máris a világhálón. Talán épp ez okozza fő hiányérzetünket. A hasonló drámát megélő Számkivetett (Tom Hanks) vagy a Gravitáció (Sandra Bullock) hőseinek lelki folyamatairól ugyanis jóval többet megtudunk kevesebb szó mellett, mint ebben a filmben. Szorongásaikba belelátunk, csaknem átéljük, milyen lehet, amikor a civilizáció ruhaként foszlik le az emberről, csak a lét legnagyobb kérdései maradnak. És nem épp ez az azonosulás a műalkotások (egyik) nagy célja?

Mostani főhősünket inkább kívülről tanulmányozhatjuk. Persze önirónikus poénjai, meg a lavírozó NASA-főnökséget ekéző beszólásai kellően gördítik előre a cselekményt. És van pár magvas részlet is eközben. Mert bár elsőrangú képeket látunk a marsi tájakról, a Földön mégis amiatt szoronganak, hogyan festene az űrhajós fagyott porhüvelye főműsoridőben. Ezért is fedezik fel nagy sokára hősünk életjeleit a vörös sivatagban.

A „hogy fogunk szerepelni a médiában”-szál végig erős, egyebek közt butácska szóvivővel, kaotikus sajtótájékoztatókkal rajzolja korunk lényegét, az előre eltervezett látszat üzemeltetését.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!