hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Göncz Árpád (1922–2015)

2015. 10. 08.
Kedden, 93 éves korában elhunyt a harmadik Magyar Köztársaság első, szabadon választott elnöke. Göncz Árpádot a magyar irodalmi és politikai élet is gyászolja; a rendszerváltás óta a magyar politika nem tudott egyetlen, hozzá hasonlóan népszerű közszereplőt sem kiállítani.

Göncz Árpád bő két évtizeddel előbb lett politikus, mint író és műfordító. Egészen fiatalon, 1945-ben belépett a Független Kisgazdapártba, ahol először az ifjúsági szervezet elnöke és a Nemzedék című lap szerkesztője volt. Mivel számos párttársával ellentétben nem lett a kommunisták társutasa, a párt feloszlatása után segédmunkásként dolgozott, majd 1952-től négy évig a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre járt. Az 1956-os forradalom alatt a Magyar Parasztszövetségben dolgozott, november 4-e után részt vett a Magyar Demokratikus Függetlenségi Mozgalom által benyújtott memorandumok elkészítésében, majd 1957-ben segített Nagy Imre A magyar nép védelmében című kéziratát külföldre juttatni. Ez év májusában letartóztatták, majd 1958-ban a Bibó-per vádlottjaként életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.

1963-as szabadulása után a Veszprémi Nehézvegyipari Kutatóintézet szakfordítója volt, de a forradalom kitörésekor félbemaradt gödöllői tanulmányait nem fejezhette be. Voltaképpen a börtönéveknek és a gödöllői kizárásnak köszönheti a magyar irodalom, hogy Göncz Árpád 1965-től szabadfoglalkozású író és mű­fordító lett. Többek között ő fordította magyarra J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura című könyvének nagy részét (az első 11 fejezetet Réz Ádám fordította). Ő fordította Malcolm Lowry A vulkán alatt, Colleen McCullough Tövismadarak, Arthur C. Clarke 2001: Űrodüsszeia című művét, de William Golding, Thomas Wolfe, William Faulkner és Ernest Hemingway több könyvét is.

***

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!