hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A jövő városai

2015. 10. 17.
Az Elysium, a Különvélemény, a Hatodik napon és még számos futurisztikus film vázolta már fel a jövőbeli városok „prototípusait”. De milyenek lesznek a valóságban a „jövő városai”? Önjáró robotok? Extrém autók? Föld alatti bunkervárosok? A téma egyáltalán nem fantasztikus, gondoljunk csak a Föld lakosságának ugrásszerű növekedésére és ezzel párhuzamosan a tízmilliós megapoliszok elterjedésére.

Az urbanizáció kialakulásának lépései

Az elmúlt évszázadokban a szállítás mindig hatással volt a városok kialakulására és fejlődésére. A városiasodás fejlődési fokait a szállítás fejlődése határozta meg.

Első lépésként a legjelentősebb városok mindig kikötők közelében alakultak ki, amit később a folyók ipari fej­­lődésre gyakorolt hatása követett. Harmadik és negyedik lépésként a vasútvonalak kiépítése és azok számának folyamatos növekedése tekinthető, amelyek révén már a szárazföldi régiókban is létrejöhettek metropoliszok.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!