hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Netanjahu az ENSZ-ben: Ma dől el, ki hova áll
A világ ünnepli azt, aki Izraelt el akarja törölni a földről

2015. 10. 08.
Az ENSZ Közgyűlés ikonikus sötétzöld háttere előtt vonultak fel az elmúlt héten a világ vezető politikusai. Az orosz RT hírportál a beszédek YouTube nézettségei alapján elkészített egy listát a legnagyobb hatású felszólalásokról. Ezt - nem meglepő módon - Vlagyimir Putyin vezeti, több mint egy- millió megtekintéssel, őt követi Benjamin Netanjahu. Az amerikai elnököt többen is megelőzték, köztük Rohani iráni elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő is. Az izraeli miniszterelnök beszéde Magyarországon is nagy figyelmet keltett, a magyar feliratos változatot két nap alatt 50 ezren nézték meg. Az érdeklődés nem véletlen: Netanjahu (képünkön Hamenei ajatollah könyvével) nem-csak szavakkal, hanem a beszéde közben tartott 45 másodperces drámai szünettel is érzékeltette, milyen néma csend fogadta a világ részéről azt, hogy Irán a nukleáris megállapodás ellenére továbbra is Izrael elpusztításával fenyeget, miközben a Közel-Keleten hatalmi pozícióra törekszik. A Hetek elkészítette a teljes beszéd fordítását.

Hölgyeim és Uraim, üdvözletet hozok Önöknek Jeruzsálemből. Abból a városból, amelyben a zsidó nép reménye és imái évszázadok óta visszhangoznak az egész világ számára szóló békéért.

Harmincegy évvel ezelőtt mint Izrael ENSZ-nagykövete álltam először itt, ezen a pódiumon. Az Irán által támogatott határozat ellen szólaltam fel, amellyel Izraelt ki akarták zárni az ENSZ-ből. Az ENSZ akkor és most is megszállottan ellenséges Izraellel, az egyetlen valódi demokráciával szemben a Közel-Keleten. Mint akkor, úgy most is vannak, akik el akarják tüntetni az egyetlen zsidó államot a nemzetek közül.

Első beszédemet úgy fejeztem be: „Hölgyeim és Uraim, kérem a kijáratnál ellenőrizzék, hogy nem felejtették-e itt a fanatizmusukat.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!