hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Helyszíni riport Szíriából
Alkonyat ellenőrzőpont

2015. 10. 08.
A szír–török határon fekvő, szétbombázott Kobaniból délután háromkor indultunk vissza a kurdok által ellenőrzött területek központ­jába, Kameslibe. Hajnali háromra érkeztünk meg a városba, mivel az utak szét vannak lőve, és minden húsz kilométer után különböző milíciákhoz tartozó ellenőrzőpontok állnak. Helyszíni riport Szíriából.

„Miből gondolja, hogy a férfi Al-Nuszra tag volt?” – kérdezem az egyik kurd fegyveres kísérőnket, aki elismerően, sőt rajongással beszélt László Petráról, a menekültet felrúgó operatőrről. Nem úgy a gyermekével menekülő apáról, a felrúgott Oszama Abdul Mohszen Al-Ghabadról, akinek sikeres spanyolországi letelepedése bejárta a világsajtót. „Olyan nincs Szíriában, hogy ne tartoznál ahhoz a csoporthoz, amely ellenőrzi a területet, ahol élsz. Szíriában nincs olyan, hogy valaki semleges. Vagy velünk vagy, vagy ellenünk. Más nem létezik” – jön a magyarázat.

Míg az egyébként szintén nagyrészt szunnita vallású kurdok majdnem mindegyike hősként tekint a magyar riporternőre, az észak-szíriai kurdok által ellenőrzött Rozsavét (Rasafeh) irányító kurd Demokrata Unió Párt (PYD) lapjában, a Rudaw-ban több állítás is megjelent Mohszenről, ezek közül a legenyhébb volt az, hogy az Al-Nuszra nevű szíriai Al-Kaida fiók aktív támogatója volt. Az újságban többek között a kurdok elleni népirtásban való részvétellel is vádolják.

Bár, amikor ezeket a sorokat írom, még mindig nem kaptam semmilyen bizonyítékot, amely alátámasztaná a kurdok állításait; egy olyan országból, mint a jelenlegi Szíria, jó ha bármilyen archív dokumentum egyáltalán előkerül. Eskü alatt vallja azonban mindegyik frakció, hogy előkerítenek nekem egyet. Nem mintha bármi is mentené László Petra rugdosását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!