hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa, jobbra át?
Nyerésben a kontinens konszolidálódó radikális pártjai

2015. 10. 17.
„Nem nehéz elképzelni, hogy egy-két éven belül a régi politikai eli­tet leváltják a radikálisok” – nyilatkozta a The Wall Street Journalnak Orbán Viktor az Európát érintő migrációs válság kapcsán. A miniszterelnök nem túlzott: kontinensszerte „nyerésben vannak” a radikális jobboldali pártok, amelyek azonban – elsősorban nyugaton és északon – jellemzően már nem a hagyományos rasszista-anti­szemita ideológiát képviselik, sokkal inkább a migrációs kérdést és az iszlamizációt tűzték zászlójukra – különböző vérmérséklettel. Összeállításunkban a teljesség igénye nélkül országonként tekintjük át az európai szélsőjobboldali/radikális pártok politikai helyzetét.

Franciaország

Miközben hagyományos értelemben egyre kevésbé nevezhető szélsőjobboldali pártnak, a Nemzeti Front mind népszerűbb Franciaországban. A szigorú bevándorláspolitikát, a biztonsági kérdéseket, az iszlámellenességet és az EU-szkepticizmust előtérbe helyező Marine Le Pen elfordult apja antiszemita örökségétől (augusztusban végleg kizárták a pártból Jean-Marie Le Pent, aki új szervezetet alapított), és komoly elnökesélyesnek számít a 2017-ben esedékes választáson. Egy szeptemberi közvélemény-kutatás szerint a jelenlegi elnökre, François Hollande-ra a franciák 19 százaléka szavazna, amivel a választás második fordulójába be sem jutna. A köztársaságiak jelöltje – akár Nicolas Sarkozy, akár Alain Juppé indulna – 25 százalékot kapna, a pálmát pedig Marine Le Pen vinné: Sarkozy indulása esetén a szavazatok 27 százalékát kapná, Juppé esetén pedig 29 százalékát.

Az elemzők szerint Le Pen sikerrel használja ki a menekültválságot arra, hogy választóbázisa „kikristályosodjon”. Nem véletlen, hogy nyilvános állásfoglalásaiban olyanokat mond, hogy „a bevándorlás nem esély, hanem teher”, illetve „nem tudunk többé befogadni senkit”, és „meg kell védenünk a francia népet”. A vallási szélsőségeket sem kíméli: „térdre fogom kényszeríteni a radikális iszlámot”, jelentette ki, és követeli

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!