hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kínai szupergazdagok
Akiknek a pénz nem érték

2015. 10. 17.
Gondolkozott már azon, milyen lehet gondtalan gazdagságban élni úgy, hogy mindent megkaphat, amit csak akar? Valószínűleg mindnyájan álmodoztunk már erről, ám azok számára sem teljesen felhőtlen az élet, akik ezt az álmot valóságként élik meg. Kína második generációs gazdagjai különösen nagy társadalmi megvetésnek örvendenek az utóbbi időben, amire – többek között – nagyszabású szexpartikkal és pénzégetős fotókkal szolgáltak rá – olvasható a Bloomberg oldalán. A több tízezres „fuedrai”-generáció immár a kínai kormánynak is komoly fejtörést okoz, mivel egyre sürgetőbb kérdéssé válik az első generációs üzletemberek és kormánytisztviselők megfelelő utánpótlása.

„Csupán azt tudják, hogyan kell mutogatni a vagyonukat, de vagyont létrehozni már nem képesek” – írta az ország második generációs „kőgazdagjairól”, kínaiul fuedrairól a kínai Kommunista Pártnak dolgozó United Front Work Department elnevezésű ügynökség (UFWD). Erre a mutogatásra leginkább az internetes közösségi oldalakon kerül sor, ahol a szupergazdag kínai szülők gyerekei egymást felülmúlva igyekeznek vagyonukkal pózolni, dicsekedni. Ez természetesen nem kis felháborodást okoz a kínai internetezők körében, akik ezeknek a páváskodásoknak első számú tanúi a Weibo online közösségi oldalon, a Twitter kínai megfelelőjén. „Undorító, hogy egy bagázs gazdag fuedrai így mutogatja a csinos kis életét”– írta egy Weibo-felhasználó.

Wang Sicong, Kína leggazdagabb emberének a fia a kutyája, Keke számára is üzemeltet egy Weibo-profilt, ahova nemrégiben feltöltött egy fotót, ahogy Keke két arany Apple Watch-csal pózol a két elülső lábán. „Olyanok ők, mint Paris Hilton az amerikaiak számára 10 évvel ezelőtt, csak jóval kevesebb stílusérzékkel” – írta a fuedrai-fiatalokról a helyi sajtó.

A kínaiakban, részben a hosszú kommunista uralomnak köszönhetően, mélyen benne van a gazdagokkal szembeni előítélet, amit a fuedrai-jelenség csupán felerősít. A fuedrai-generáció tagjainak nemigen képvisel értéket a pénz, hiszen nem ők dolgoztak meg érte, csupán némi kárpótlásként kapták munkamániás szüleiktől, akik nem szántak rájuk sok, illetve sok esetben semennyi időt sem a gyerekkoruk során. Christopher Beam, a Bloomberg újságírója szerint ez javarészt annak tudható be, hogy ezek a szülők a Kulturális Forradalom idején születtek és nevelkedtek, ahol minden a túlélésről szólt, és csak a legszívósabbak maradhattak talpon Mao Ce-tung kegyetlen tisztogatásai során. A fuedrai szülei viszont Mao halála után azon szerencsések közé tartoztak, akik alaposan megtollasodtak a 80-as évek privatizációja alatt, nem ritkán korrupció segítségével. A szülők viszont elfeledkeztek gyermekeikről, s a fuedrai egy elhanyagolt generáció lett, akiknek nem maradt más vigaszuk, csak a pénz és a kicsapongás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!