hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 11. 13. (XIX/46) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Putyin összehozta Obamát és Netanjahut

Nem hozott fordulatot a személyes kapcsolatokban, de a beszélő viszony helyreállt. A kommentárok többsége így értékeli a washingtoni Obama–Netanjahu-találkozót, amely ezúttal mindkét vezető számára fontos volt. A békülékeny gesztusok mögött a legfontosabb motiváló szempont az amerikai elnökválasztás közelgő időpontja és a szíriai orosz beavatkozás miatt megváltozott közel-keleti  stratégiai egyensúly lehetett.

Tömegesen szállítják haza a turistákat Egyiptomból

A hét végére befejeződik a brit és orosz turisták evakuálása Egyiptomból. David Cameron brit miniszterelnök arra hivatkozva adott utasítást a nagy léptékű mentő­akcióra, melyben 29 easyJet-gép vesz részt, hogy a titkosszolgálati információk egyre valószínűbbé teszik: bomba robbant az orosz utasszállító fedélzetén. Az egyiptomi média szerint ugyanakkor a merénylet emlegetése nem más, mint nyugati terrortámadás az egyiptomi gazdaság ellen.

Kína a zöld úton

A kínai metropoliszok fuldokolnak a füstködben, mégis jórészt Peking ellenállásán múlott, hogy hat éve Koppenhágában kudarccal végződött az emberiséget fenyegető éghajlati katasztrófa elhárításáról rendezett konferencia. A dán fővárosban az 1997-ben kötött kiotói megállapodás utódját kellett volna kidolgozni, amely biztosította volna a szükséges intézkedések finanszírozását. A november végén Párizs peremén, Bourget-ben összeülő újabb, sorrendben 21. gigantikus világtalálkozón (COP21) viszont éppen Kína válhat a megegyezés kulcsává.

Agrárszakértő jöhet Ponta után

Dacian Ciolos volt uniós mezőgazdasági biztost jelölte miniszterelnöknek Klaus Johannis román államfő kedden. A Ciolos által alakítandó szakértői kormány a jövő ősszel esedé- kes parlamenti választásokig vezetheti az or- szágot, amennyiben megszerzi a parlamenti többség támogatását.

Választási patthelyzet Horvátországban

A véglegesnek mondható hivatalos eredmények alapján – lapzártánk idején 99,5 százalékos feldolgozottságnál – fej fej mellett végzett a két horvát vezető párt, az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Szociáldemokrata Párt (SDP). A múlt vasárnapi parlamenti választások után mindkét oldal képes lehet kormányt alakítani, ha megszerzik a harmadik helyen végzett, 19 mandátumot szerző Híd (Most) nevű párt támogatását.

Túlélők és helytállók a republikánus jelöltvitában

Lapzárttánkor ért véget az Egyesült Államokban a negyedik republikánus elnökjelöltvita. Szakértők szerint nehéz lenne valakit győztesnek kikiáltani, azonban Marco Rubio és Ted Cruz sikeresnek jegyezhetik a vitát, Jeb Bush pedig „túlélte a csatát, hogy tovább küzdhessen”. Stabilnak mondható Ben Carson és Donalt Trump helyzete, akik 24 és 23 százalékkal vezetik a listát. A szerdai vitát visszafogott retorika jellemezte, kritikusok szerint már-már unalmasnak bizonyult az est.

Belföld

Kereszténydemokrata puszitól az ingyenebédig

Hetek óta képes napirenden tartani az ellenzék a gyermekéhezés kérdését, miközben a kormánypárti politikusok azt magyarázzák, hogy soha egy kormány sem költött annyit gyermekétkeztetésre, mint ők. Sőt, a kommunikációs csatában az ellenzék azt is elérte, hogy Orbán Viktor is megszólaljon ebben a kérdésben.

Az új TV2-vezér ráront az RTL-re

Nyilatkozatháborút indított volt munkahelye ellen Dirk Gerkens, a TV2 új vezérigazgatója, aki azt ambicionálja, hogy megdönti az eddig piacvezető RTL pozícióit. A hadüzenetben az a pikáns, hogy Gerkens pár hónapja még az RTL vezére volt. Nem mellesleg egy Keresztapa filmbe illő üzenettel zárta egyik interjúját. A válasz is hasonló szellemben érkezett, az RTL klub új vezére ugyanis azt üzente vissza: a temető tele van nélkülözhetetlen emberekkel. Polyák Gábor médiakutató szerint bár brutálisan erősek a RTL piaci pozíciói és nemzetközi politikai kapcsolatai, a TV2 a kormány támogatásával okozhat meglepetést, ezért kétesélyes az új médiaháború kimenetele.

Fidesz-offenzíva Amerikában

A republikánusok között szerezne támogatókat az Orbán-kormány a vele nem különösebben baráti Obama-adminisztrációval szemben. Irdatlan sok közpénzért és valószínűleg feleslegesen lobbizik az Orbán–kormány mellett Amerikában egy levitézlett képviselő, mondták a Heteknek korábbi baloldali külügyminiszterek.

Belharc az MSZP-ben

A felbolydult méhkasnak tűnő MSZP-ben az elnökhöz közel állók a Fidesszel való együttműködéssel gyanúsítják a pártellenzéket, míg utóbbiak a korrekció „utolsó esélyét” emlegetik.

Hit és értékek

A klasszikus civilizáció vége és az iszlám

A belénk sulykolt történeti felfogás szerint az iszlám világ „aranykorát” élte a 7–11. században, miközben a barbár Európa teljes sötétségbe borult. A valóságban a muszlim hódítások kezdeti időszaka nemcsak a klasszikus ókori kultúra, hanem az azt részben magába olvasztó kereszténység utolsó nyomait is eltüntette a mediterrán térség jó kétharmadáról. Az iszlámot tűzzel-vassal terjesztő kalifák hordái ráadásul sokkal rosszabbak voltak az egyszerű rablóknál: ők nemcsak a „pénzt”, hanem az „életet” is követelték azoktól, akiket Allah nevében legyőztek.

HÁTTÉR

Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője az oroszországi doppingbotrányról

Az oroszországi atlétika minden szintjén régóta bevett gyakorlat a tiltott teljesítményfokozó szerek alkalmazása, és a rendszer­szintű csalást állami szintről is szervezik – állapította meg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) napokban nyilvánosságra hozott, több mint 300 oldalas jelentése. A vizsgálóbizottság információi szerint a WADA-akkreditációval rendelkező moszkvai doppinglaborban mintákat semmisítettek meg, illetve manipuláltak, mindezt az orosz sportminiszter, Vitalij Mutko utasítására – sőt a labor munkájába az orosz titkosszolgálat is beavatkozott. A WADA azt javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), hogy Oroszországot tiltsa el a nemzetközi versenyektől 2016-ra vonatkozóan. A témáról Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjét kérdeztük.

Magyarország és a küszöbön álló konszolidáció

Mindenhez hozzá lehet szokni. Csak idő kérdése. Nem biztos, hogy a politikától befolyásolt körülményeinket kedveljük, szívünk mélyén talán szabadulnánk belőle, de éppen a megváltoztathatatlanság miatt – úgy érezzük – ki kell egyeznünk szűkülő lehetőségeinkkel. Könnyen, avagy nehezen alakuló felfogásunkat, életvitelünk esetlenül tébláboló bizonytalanságát, avagy kötéltáncosokat megszégyenítő ügyeskedéseinket – mindegy! –, a demokráciáról kialakított elképzeléseinket így is, úgy is magához idomítja a kőkemény valóság.

A miértre nincs válasz

Csapody Tamás jogász-szociológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének bioetika tanára közel egy évtizede tárja fel részletesen a bori kényszermunkatábor tragédiáját. Munkája során új, eddig még ismeretlen perspektívából világítja meg annak a hatezer magyar munkaszolgálatosnak a sorsát, akik a szerbiai hegyek között végeztek embertelen munkát. Csapody végső célja a bori munkaszolgálat történetének tudományos igényű, monografikus feldolgozása. A nemrégiben e-book formájában megjelent harmadik bori kötete – A cservenkai tömeggyilkosság – kapcsán kérdeztük a szerzőt.

Hódítanak az online sztárok

Kihullott egy tégla az online falból, amikor Essena O’Neill, 18 éves Instagram-celeb úgy döntött, hogy lerántja a lelpet az online sztárok által színlelt életről. A korábban bájos-csábos képeiről, irigylésre méltó tinédzseréveiről ismert lány egy hosszú YouTube-videóban számolt be döntése hátteréről.

Felhasználóbarátok

Az internet elterjedése óta viták folynak a digitális életmód előnyeiről és hátrányairól. Sherry Turkle már a ’80-as évek óta vizsgálja emberek és gépek kapcsolatát pszichológiai szemszögből, s míg első publikációiban egy nagy játszótérként jellemezte az internetet, az évtizedek során jelentősen megváltozott a véleménye. Az okoseszközök immár olyan mértékben az életünk részei, hogy sokan egyenesen társként kezelik őket.

Négygenerációs siker

A vasműhely közepén áll egy 300 kilogrammos üllő, amelyet a család az egyik dédapától örökölt. Mindig található rajta egy kalapács. „Amikor megérkezem, a nyelét az ujjaimmal megpörgetem, és a smolját (a kalapácsfej hegyes részét) az üllőhöz pendítem. Ezzel köszönök reggelente - mert kell, hogy halljam a csengését” – meséli lapunknak Leitert Henrik, a világ­hírnévre szert tett Leitert hintók gyártója. Számára a kocsigyártás négy generációig visszavezethető családi örökség, amelyhez minden felmenője hozzátette a maga tudását, szakértelmét.

Történelmi randevú

1949 óta most először találkozott Tajvan első embere politikai és gazdasági riválisával, a kínai elnökkel - tudósított róla számos külföldi sajtóorgánum. A történelmi találkozóra a semlegesnek ítélt Szingapúrban került sor Ma Jing-csiu és Hszi Csin-ping között.

Kiábrándulás

Vajon végleg kiábrándult a világ a kapitalizmusból? - teszi fel a kérdést a The Wall Street Journal (WSJ) egyik kolumnistája, Tim Montgomerie egy  friss kutatás eredményeire utalva.

KÁVÉSZÜNET

Jövőteremtés mindenkinek

A Hetek hasábjain négy hete sorozatot indított a nyugdíjrendszer gondjairól és a saját nyugdíjunkról történő gondoskodás lehetséges módjairól. A legutóbbi két cikkében azt bizonyítja, hogy a nyugdíjcélú előtakarékosság valójában mindannyiunk törvényi kötelezettsége. Ennek kapcsán nagy vita bontakozott ki a www.nyugdijguru.hu honlapjához kapcsolódó online fórumokon. Sokan vélik úgy, hogy a nyugdíjukat az állam köteles biztosítani, hiszen évtizedek óta fizetik a nyugdíjjárulékot, s egyébként is képtelenek félretenni erre a célra, olyan kevés a pénzük. Mit válaszol az öngondoskodás ellen e sok ezernyi kommentben előforduló ellenérvekre?

Ahogy senki sem képes festeni a szavakkal

A vadnyugati humoros irodalomból nőtt ki az egyik legnépszerűbb jenki író, újságíró, humorista, akinek életműve sok amerikai szerzőre gyakorolt jelentős hatást. „Az egész amerikai irodalom Mark Twain egyetlen könyvéből ered, a Huckleberry Finnből… Előtte semmi sem volt. Azóta sem írtak ilyen jót” – vallotta a Nobel-díjas regényíró, Ernest Hemingway. Jóllehet az ironikus látásmód egész életében elkísérte, az élet tökéletlenségeit, képtelenségeit élesen meglátó, majd ellenállhatatlan derűvel feltáró Twain mégis a szentföldi és az európai utazásairól írt a legnagyobb példányszámban. Klasszikus történetein pedig generációk nőttek fel.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!