hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője az oroszországi doppingbotrányról
Ez csak  a jéghegy  csúcsa

2015. 11. 12.
Az oroszországi atlétika minden szintjén régóta bevett gyakorlat a tiltott teljesítményfokozó szerek alkalmazása, és a rendszer­szintű csalást állami szintről is szervezik – állapította meg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) napokban nyilvánosságra hozott, több mint 300 oldalas jelentése. A vizsgálóbizottság információi szerint a WADA-akkreditációval rendelkező moszkvai doppinglaborban mintákat semmisítettek meg, illetve manipuláltak, mindezt az orosz sportminiszter, Vitalij Mutko utasítására – sőt a labor munkájába az orosz titkosszolgálat is beavatkozott. A WADA azt javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), hogy Oroszországot tiltsa el a nemzetközi versenyektől 2016-ra vonatkozóan. A témáról Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjét kérdeztük.

Az oroszországi doppingbotrány lavináját a német ARD tévécsatorna oknyomozó dokumentumfilmje indította el tavaly decemberben: ennek nyomán állított fel a WADA egy vizsgálóbizottságot. Mi az oka annak, hogy egy alaposabb vizsgálathoz a nyilvánosság erejére van szükség?

– Nem szeretném kisebbíteni az újságírók érdemeit, de a vizsgálatsorozatot nem ők indították el. A szocsi téli olimpia óta lehetett tudni, hogy a WADA erősen vizsgálódik orosz vonalon. Példátlan módon soron kívül módosították a tiltólistát, miután az orosz sífutók argont, xenont és kobaltot alkalmaztak, hogy növeljék az EPO-szintjüket. Az ügynökség sejtette, hogy mit lenne érdemes vizsgálni az oroszoknál, de nem elég „gondolni”, vagy „hallani” valamit, azt bizonyítani is tudni kell. Ezért jött kapóra az ARD dokumentumfilmje, amely tanúvallomás-hegyeket adott a WADA kezébe arccal, névvel, sztorival – ez volt az utolsó csepp a pohárban. Hogy mi lett volna, ha ez a film nem jelenik meg, az jó kérdés.

A nyilvánosság hatalma nagyon erős, nem véletlen, hogy a vizsgálóbizottsági jelentés a WADA elnöke számára készült ugyan, de egyből sajtótájékoztatót tartottak a témában és nagyon kemény vádakkal illették nemcsak az orosz sportszakmát, a dopping­ellenőr­zés rendszerét, hanem a politikát is. Én nagyjából tudtam, hogy mi szerepel majd a jelentésben, de még engem is meglepett, hogy a nyilvánosság előtt ennyire beleálltak ebbe a történetbe: korrupcióról, fenyege­tésről, titkosszolgálati befolyásról is nyíltan beszélnek. Ezt bizonyos szempontból az újságírók kényszerítették ki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!