hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A miértre nincs válasz
Interjú Csapody Tamással a cservenkai tömeggyilkosságról

2015. 11. 22.
Csapody Tamás jogász-szociológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének bioetika tanára közel egy évtizede tárja fel részletesen a bori kényszermunkatábor tragédiáját. Munkája során új, eddig még ismeretlen perspektívából világítja meg annak a hatezer magyar munkaszolgálatosnak a sorsát, akik a szerbiai hegyek között végeztek embertelen munkát. Csapody végső célja a bori munkaszolgálat történetének tudományos igényű, monografikus feldolgozása. A nemrégiben e-book formájában megjelent harmadik bori kötete – A cservenkai tömeggyilkosság – kapcsán kérdeztük a szerzőt.

A bori munkatáborról írt könyveiben a zsidó és a katonai szolgálatot megtagadó kisegyházak tagjai közül kikerült munkaszolgálatosok sorsát és az őket kísérő katonai keret történetét mutatja be. Mi adta a késztetést, hogy jogász-szociológusként elkezdje kutatni ezt a témát?

– Az erőszakmentesség, ezen belül a katonai szolgálatmegtagadás témaköre foglalkoztat évtizedek óta. A kis­egyházakhoz tartozó és a katonai szol­gálatot elutasító Jehova Tanúin, a reformadventistákon és a nazarénusokon keresztül jutottam el a bori munkaszolgálat történetének kutatásához. Látnom kellett azonban, hogy nemcsak az ő történetük nincs megírva, de a bori munkaszolgálatosok döntő többségét kitevő zsidó kényszermunkások története sincs megfelelően feldolgozva. Ettől kezdve már az egész érdekelt, és a teljes bori munkaszolgálat történetének megírásán dolgozom.

A cservenkai tömeggyilkosság címet viselő új könyvében egy, szinte elhallgatott, előre megtervezett háborús bűncselekményt tárt fel, amelyet szintén a bori munkaszolgálatosok ellen követtek el a Waffen-SS-alakulatok, a magyar katonai keret tudtával. Miért kellett elhagyniuk a munkaszolgálatosoknak Bort? Hol vette kezdetét az „erőltetett menet”?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!