hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiábrándulás
Mi lesz veled, kapitalizmus?

2015. 11. 22.
Vajon végleg kiábrándult a világ a kapitalizmusból? - teszi fel a kérdést a The Wall Street Journal (WSJ) egyik kolumnistája, Tim Montgomerie egy  friss kutatás eredményeire utalva.

A kapitalizmus a legtöbb ember számára egyet jelent az „amerikai álommal”: azaz, hogy valaki – a sza­badságnak és a társadalmi mobilitásnak köszönhetően – a korábbi körül­mé­nyeitől függetlenül, saját erőfeszítései által képes egy jobb életet teremteni a maga és családja számára. A brit YouGov által készített felmérés adatai alapján úgy tűnik, hogy világszerte egyre kevesebben látják elérhetőnek ennek megvalósítását, és egyúttal erős kétségeiket fejezték ki a kapitalizmus létjogosultságával kapcsolatban is.

A kérdőívnek azzal az állításával, miszerint a következő generáció feltehetőleg gazdagabb, egészségesebb és nagyobb biztonságban lesz az előzőhöz képest, a megkérdezett országokban meglepően kevesen értettek egyet. A szeptember elején lefolytatott megkérdezések eredményeként látható, hogy a távol-keleti országok optimizmusával szemben az Egyesült Királyságban a megkérdezettek 19, Németországban 15, míg az Egyesült Államokban mindössze 14 százaléka látja pozitívan a jövőt. A dolgok közelmúltbeli alakulása azonban nem igazolja ezt a pesszimizmust: az összes kontinensen egyre tovább élnek az embe­rek, egyre kevesebben halnak meg természeti katasztrófákban, kevesebb mezőgazdasági termés vész el, és a Világbank adatai alapján is naponta 100 ezer ember emelkedik ki a szegénységből. Még a legpesszimistábbnak tűnő Egyesült Államokban is több szempontból javulni látszanak az életkörülmények. Az ottani  válaszadóknak mégis 55 százaléka úgy gondolja, hogy a kapitalizmus rendszerében a gazdagok csak gazdagabbak,

a szegények pedig csak szegényebbek lesznek, amely pont a fentebbiekben említett amerikai álom szöges ellentétének mutatkozik.  Itt a megkérdezettek 65 százaléka azzal az állítással is egyetért, miszerint a nagyvállalatok adókat kerülnek el, károsítják a környezetet, és politikusokat fizetnek le bizonyos „szívességekért” cserébe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!