hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jövőteremtés mindenkinek
Interjú Dr. Farkas András nyugdíjszakértővel

2015. 11. 22.
A Hetek hasábjain négy hete sorozatot indított a nyugdíjrendszer gondjairól és a saját nyugdíjunkról történő gondoskodás lehetséges módjairól. A legutóbbi két cikkében azt bizonyítja, hogy a nyugdíjcélú előtakarékosság valójában mindannyiunk törvényi kötelezettsége. Ennek kapcsán nagy vita bontakozott ki a www.nyugdijguru.hu honlapjához kapcsolódó online fórumokon. Sokan vélik úgy, hogy a nyugdíjukat az állam köteles biztosítani, hiszen évtizedek óta fizetik a nyugdíjjárulékot, s egyébként is képtelenek félretenni erre a célra, olyan kevés a pénzük. Mit válaszol az öngondoskodás ellen e sok ezernyi kommentben előforduló ellenérvekre?

– Amikor nyugdíjproblémákról beszélek, soha nem a jelenlegi nyugdíjasokra gondolok, hanem a mai harminc-negyven-ötvenéves honfitársainkra. Nekik még van idejük arra, hogy elkezdjék a felhalmozást. És ha elég sok idő áll rendelkezésükre, akkor kis összegekkel – a tényleges családi kiadások 5-10 százalékával – is el lehet kezdeni egy értelmes megtakarítási programot. Ez a nagyságrend pedig jellemzően szinte észrevehetetlenül megspórolható, mindössze egy kicsit tudatosabban kell e költéseinket megtervezni. Tíz kifli helyett kilenc, tíz paradicsom helyett kilenc, tíz alma helyett kilenc, harminc deka párizsi helyett húsz deka. Észre sem vesszük, olyan kicsi mértékben csökken a fogyasztásunk.  Ha ruhát, cipőt a szezon előtti vagy utáni leárazáskor veszünk, akár 30–40 százalékot is megspórolhatunk. Nem is beszélve a csökkentett rezsiköltségekről: ha nem figyelünk oda, észre sem vesszük, s már el is költöttük azt az összeget, amit a villany, a gáz, a víz, a csatorna, a szemétszállítás díján a kormányzati intézkedések következtében megtakarítottunk.

A kulcs az odafigyelés. A tudatos tervezés, ami tanulható. Tapasztalataim szerint megdöbbentő mértékben tudunk úgy megtakarítani, hogy az életnívónkon észre sem vesszük. Azokban a családokban is, amelyekben úgy tűnik, hogy lehetetlen összébb húzni a nadrágszíjat a jövőnk érdekében. Nem is kell összébb húzni azt a szíjat, csak okosabban kell becsatolni.

Ennek ellenére számtalan véleményből leszűrhető, hogy az emberek elvesztették a bizalmukat a megtakarításokat kezelő szervezetek iránt, elsősorban a magánnyugdíjpénztárak államosítása, s persze a bank- és brókerbotrányok következtében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!