hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az új TV2-vezér ráront az RTL-re
Személyes ügy

2015. 11. 12.
Nyilatkozatháborút indított volt munkahelye ellen Dirk Gerkens, a TV2 új vezérigazgatója, aki azt ambicionálja, hogy megdönti az eddig piacvezető RTL pozícióit. A hadüzenetben az a pikáns, hogy Gerkens pár hónapja még az RTL vezére volt. Nem mellesleg egy Keresztapa filmbe illő üzenettel zárta egyik interjúját. A válasz is hasonló szellemben érkezett, az RTL klub új vezére ugyanis azt üzente vissza: a temető tele van nélkülözhetetlen emberekkel. Polyák Gábor médiakutató szerint bár brutálisan erősek a RTL piaci pozíciói és nemzetközi politikai kapcsolatai, a TV2 a kormány támogatásával okozhat meglepetést, ezért kétesélyes az új médiaháború kimenetele.

Dirk Gerkens az Indexnek azt ecsetelte, hogy a magyar egy olyan kis piac, ahol csak elsőnek lehet lenni. Németországban a második hellyel sincs probléma, a franciáknál a második M6 pont annyit keres, mint a piacvezető TF1. A magyar piacon másodikként nem lehet sok pénzt termelni. Az első helyhez pedig az kell, hogy az RTL felé folyó reklámköltés egy részét átvigyék a TV2-höz. Szerinte a közönségarányra vetített reklámköltési arány az RTL esetében fenntarthatatlan, mert nem normális, hogy 30 százalékos közönségarányra 60 százalékos a reklámpiaci részesedés. „Az a helyzet, hogy a közönség nem lojális, és ez lehetőséget ad arra, hogy nézőket hozzunk el másoktól” – érvelt Gerkens, akinek interjúiból kiderült, hogy méltatlannak érzi, ahogy kirúgták az RTL-től, és például biztonsági őr kísérte utolsó munkanapján a tévé székházába. Az interjúból úgy tűnik, hogy a médiavezetőt valamiféle bosszúvágy is fűti, illetve hogy egy sor korábbi RTL-es munkatársával – például a programigazgatóval vagy az új vezérigazgatóval – nem hajlandó szóba állni, mi több, a telefonszámukat is kitörölte a mobiljából.

„Nem akarok belemenni abba, mi történt azokban a napokban, legyen elég annyi, hogy hatalmasat csalódtam azokban, akikkel a legszorosabb munkakapcsolatban voltam. Bizonyos szintű lojalitást elvártam tőlük, de nem kaptam meg. Ha ezt üzleti döntésnek tekintik és nem személyesnek, lelkük rajta. De ha ilyen az üzlet, akkor legyen, ezt a játékot én is tudom játszani” – zárta sokat sejtetően az interjúját a TV2 új vezetője. (Ez a titulus persze akkor végleges, ha a jogi eljárások után véglegesen kiderül, hogy a tévé Andy Vajna kormánybiztos tulajdona és nem a Simicska-közeli Fonyó Károly érdekeltségéé – A szerk.)

Az RTL részéről hamar érkezett a válasz. Gerkens utódja, Vidus Gabriella a Népszabadságban szúrt vissza. Mint elmondta: nagyon sok mindent tanult Dirk Gerkenstől, egy mondását biztosan megjegyezte: a temető tele van nélkülözhetetlen emberekkel. Az RTL veze-tője szerint főműsoridőben, a kereskedelmi csoportot nézve majdnem 9 százalékponttal magasabb a nézettsége az RTL-nek, mint a legnagyobb konkurensének. Jó pár évvel ezelőtt 2-3 napot is nyert a TV2, ehhez képest elég nagy az előnyük most, ráadásul tavaszra sok tervük van.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!