hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Putyin összehozta Obamát és Netanjahut
Félmosoly-diplomácia

2015. 11. 12.
Nem hozott fordulatot a személyes kapcsolatokban, de a beszélő viszony helyreállt. A kommentárok többsége így értékeli a washingtoni Obama–Netanjahu-találkozót, amely ezúttal mindkét vezető számára fontos volt. A békülékeny gesztusok mögött a legfontosabb motiváló szempont az amerikai elnökválasztás közelgő időpontja és a szíriai orosz beavatkozás miatt megváltozott közel-keleti  stratégiai egyensúly lehetett.

Barack Obama és Benjamin Netanjahu között azt követően állt be teljes mosolyszünet, hogy idén tavasszal az izraeli miniszterelnök az amerikai elnököt „megkerülve” tartott beszédet a kongresszus két házának összevont ülésén. Bár ehhez formálisan nem volt szükség a Fehér Ház jóváhagyására, az iráni nukleáris tárgyalások utolsó szakaszában Obama nyíltan ellenséges lépésnek tekintette, hogy Netanjahu Washingtonban, „az ablaka alatt” tart hosszú felszólalást az atomalku ellen.

A Hatok az izraeli tiltakozás ellenére nyáron aláírták a nukleáris megállapodást, amit a kongresszusban sem sikerült megtorpedózni. Kétségkívül Obama sikere volt, hogy a vitában az amerikai törvényhozás demokratapárti zsidó képviselői szinte egyöntetűen az elnök mellé álltak, annak ellenére, hogy némely izraeli kommentár már-már árulónak bélyegezte őket. (Ezt amerikai oldalról is megtették, csak éppen fordított előjellel, mondván, egy választott képviselő sem helyezheti  „idegen” ország érdekeit a nemzeti szempontok elé.)

Az iráni kérdés azonban érzékeny sebeket ütött a két ország kapcsolatán, és a viszony rendezése különösen sürgetővé vált, miután nyár végén Oroszország nyíltan bekapcsolódott a szíriai konfliktusba. Ez mind az amerikai, mind az izraeli érdekeket közelről érintette. Putyin az ISIS elleni támadásokat arra is felhasználja, hogy meggyengítse az Aszad-ellenes felkelőket, akiknek korábban Washington nyújtott – nem túl sikeres – katonai támogatást. A kemény orosz fellépés felhívta a figyelmet arra is, hogy Obama évek óta nem tud hatékony megoldást találni a polgárháborúra, és mára gyakorlatilag értelmét vesztette a Szíria egységének helyreállítását sürgető politikája.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!