hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kereszténydemokrata puszitól az ingyenebédig
Küzdelem a gyermekéhezés ellen

2015. 11. 12.
Hetek óta képes napirenden tartani az ellenzék a gyermekéhezés kérdését, miközben a kormánypárti politikusok azt magyarázzák, hogy soha egy kormány sem költött annyit gyermekétkeztetésre, mint ők. Sőt, a kommunikációs csatában az ellenzék azt is elérte, hogy Orbán Viktor is megszólaljon ebben a kérdésben.

Magyarország ma egy olyan egyedülálló európai ország, ahol a gyermekek 90 százaléka hároméves korától naponta négyszer az állam pénzén enni kap, tehát nem éhezhet, függetlenül a szülei anyagi helyzetétől – hangsúlyozta hétfőn a parlamentben a miniszterelnök. Az ügyben azért kellett Orbán Viktornak is megszólalnia, mert az előző héten a Fidesz és a KDNP nem járult hozzá ahhoz, hogy a parlament tárgyalja a gyermekéhezés ellen küzdő Nemzeti Minimum nevű kezdeményezést, noha azt korábban fideszes politikus is támogatta. A bizottsági ülés lármás veszekedésbe fulladt, az ellenzékiek szerint a purparlé mélypontja volt, amikor Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője nyugtatóan puszit küldött a kormányoldalt a kihátrálás miatt aljasnak és cinikusnak nevező Szabó Tímeának, a PM politikusának.

Lehetetlen volt az érdemi vita?

A Nemzeti Minimum mögüli kihátrálás okát kutatva több verziót is hallottunk. Révész Máriusz, a népjóléti bizottság fideszes tagja arra a kérdésünkre, hogy miért nem támogatták a Nemzeti Minimum határozati javaslatot, azt válaszolta, a tervezet tartalmával egyetértettek, az azt kidolgozó szervezetek a minisztériummal, szociális államtitkársággal folyamatosan egyeztetnek, és a Nemzeti Minimumban megfogalmazott elképzelések mentén haladnak. Így, egyrészt nem látták szükségesnek erre határozati javaslatban felszólítani a kormányt, másrészt ebben a témában az ellenzéki pártok képviselői az elmúlt hónapokban néha olyan demagóg hozzászólásokra ragadtatták magukat, amelyek az érdemi párbeszédet lehetetlenné teszik. „Nem vitázni kell, hanem cselekedni! Mire a Nemzeti Minimum határozati javaslatot elfogadta volna a parlament, addigra a kormányban a több kérdésben már régen megszületett a döntés. A múlt szerdai kormányülésen számos fontos döntés született, a Nemzeti Minimumnak megfelelően. Furcsa lenne négy hét múlva olyan döntések meghozatalára felszólítani a kormányt, amelyeket már megvalósított” – tette hozzá a fideszes politikus.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!