hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tömegesen szállítják haza a turistákat Egyiptomból
Mentőakció

2015. 11. 12.
A hét végére befejeződik a brit és orosz turisták evakuálása Egyiptomból. David Cameron brit miniszterelnök arra hivatkozva adott utasítást a nagy léptékű mentő­akcióra, melyben 29 easyJet-gép vesz részt, hogy a titkosszolgálati információk egyre valószínűbbé teszik: bomba robbant az orosz utasszállító fedélzetén. Az egyiptomi média szerint ugyanakkor a merénylet emlegetése nem más, mint nyugati terrortámadás az egyiptomi gazdaság ellen.

A merényletet követően David Cameron volt az első magas rangú politikus, aki nyíltan beszélt arról, hogy az orosz repülőgép valószínűleg merénylet áldozata lett. A brit miniszterelnök kissé körmönfont közlése szerint az, hogy merénylet történt, „sokkal valószínűbb, mint az, hogy nem”. Cameron ezt a brit titkosszolgálat információira alapozta: őfelsége kémei ugyanis napokkal a merénylet előtt olyan beszélgetéseket rögzítettek a régióban tartózkodó fanatikusok között, amelyben „valami nagy dolog” készülődéséről beszélnek. A brit kormány mellesleg korábban is rendelkezett információkkal készülődő merényletekről: a repülésért és szállításért felelős államtitkár alig két hete figyelmeztette a szakmát, hogy terroristák külföldi reptereken akarnak merényleteket végrehajtani. „Nem a biztonsági technológia miatt aggódom, hanem az emberi magatartás miatt. Nagyon fontos lenne, hogy a tengerentúli reptereken dolgozók jó munkát végezzenek” – nyilatkozta Lord Ahmad arra utalva, hogy a merénylők a reptéri alkalmazottak mulasztásait is kihasználhatják.

Evakuálás

A szerencsétlenséget követő titkosszolgálati jelentéseknek köszönhetően döntött úgy a brit kormány, hogy a térségbe induló minden járatot felfüggeszt és különgépekkel evakuálja az Egyiptomban nyaraló brit turistákat. A britek 29 easyJet-géppel viszik haza a turistákat, ezúttal azonban csomagok nélkül. Az utasok csak kézipoggyászukat vihetik fel a gépre, semmilyen csomag nem kerülhet a raktérbe – beleértve még a babakocsikat is. A szakértők ugyanis azt tartják valószínűnek, hogy a bomba – ha valóban merénylet történt – egy reptéri alkalmazott segítségével kerülhetett a repülőgépre. A biztonsági ellenőrzésen áteső csomagok hazaszállítását egy későbbi időpontban oldják meg, tehergépek segítségével.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!