hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Agrárszakértő jöhet Ponta után
Új korszak

2015. 11. 22.
Dacian Ciolos volt uniós mezőgazdasági biztost jelölte miniszterelnöknek Klaus Johannis román államfő kedden. A Ciolos által alakítandó szakértői kormány a jövő ősszel esedé- kes parlamenti választásokig vezetheti az or- szágot, amennyiben megszerzi a parlamenti többség támogatását.

Az október 30-ai bukaresti tűzeset kezelése csak az utolsó cseppet jelentette a pohárban Victor Ponta miniszterelnök lemondásakor (Népharag. Hetek, 2015. november 6.). Ponta feje fölött egy ideje már korrupciós botrányai miatt is gyűltek a fekete felhők. A koncerten történt tragédia után ezrek vonultak utcára Bukarestben a kormány lemondását követelve. A bukaresti klubtűz halálos áldozatainak száma időközben 48-ra nőtt, és már 8 embert előzetes letartóztatásba helyeztek az üggyel kapcsolatban: legutóbb a katasztrófavédelmi hivatal egyik felügyelőjét, akit valószínűleg megvesztegetett a tűzvédelmi engedéllyel nem rendelkező klub.
A döntés komoly erőpróba elé állította az államelnököt, aki talán még egyedül hiteles a jelenlegi politikai elitből. Azonban Klaus
Johannis hitelessége is komolyan mérlegre került a döntés nyomán, mivel egy szakértői kormány élére hiába nevez ki technokrata miniszterelnököt, ha a korrupt politikai pártok nem támogatják. A tüntetők ugyanis egyértelművé tették minden politikus számára, hogy nem tűrik tovább a korrupciót. Ferenczi Zsolt háromszéki újságíró szerint nagyon kicsi volt az a kör, amely szóba jöhetett, de Johannisnak talán sikerült kiválasztania a legjobb, komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakembert, akit vélhetően a parlament is elfogad majd. Fontos volt olyan jelöltet állítani, aki külföldön is elismert szakember, és olyan referenciákkal rendelkezik az unióban, amelyek megnyugtatják a külföldi befektetőket, jelezve, hogy új korszak indul el a román belpolitikában és közéletben.
Johannis nem akar előrehozott választásokat, ehelyett arról beszélt, hogy tavasszal tiszta önkormányzati választásokra, ősszel pedig tiszta parlamenti választásokra van szükség. Az államfő kiemelte, hogy a jogállam megerősítése fontos Romániában, ezért nyitottá kell tenni a politikai versenyt, amihez fiatal, új arcok megjelenésére is  igény van a romániai pártokon belül.
Az RMDSZ az utóbbi időben fagyossá vált román–magyar kapcsolatok javulását várja a szakértői kormánytól. Kelemen Hunor, a párt elnöke lapunknak azt mondta: közös kormányzásuk idején kiváló szakembernek ismerte meg Cioloşt, és bár nem ígér látatlanban támogatást az új kabinetnek, bízik benne, hogy a magyar közösség igényeit is figyelembe veszik a jövő évi költségvetés kidolgozásakor. Az RMDSZ ugyan nem nevezett meg saját jelöltet, de egy „Cioloş típusú miniszterelnököt” szeretett volna a kormány élén látni.

Az új miniszterelnök

Dacian Cioloş 1969. július 27-én született Zilahon. A szilágysomlyói mezőgazdasági gimnázium elvégzése után Kolozsváron folytatta tanulmányait az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kertészeti szakán, ahol diákképviselő volt az egyetem szenátusában. A kolozsvári egyetem befejezése után Franciaországban állami ösztöndíjjal folytatta tanulmányait, és a mezőgazdasági fejlesztés gazdaságtanából szerzett oklevelet Rennes-ben, az École Nationale Supérieure Agronomique-on és a Montpellier Egyetemen, ahol 1997-ben mesterfokozatot, 2006-ban pedig doktori címet szerzett. Szakmai tudása elmélyítésére a Bretagne-i Mezőgaz­dászok Regionális Szövetségének égisze alatt 13 hónapot töltött francia családi farmok tanulmányozásával.
Cioloş 2000 óta a Groupe de Bruges mező-gazdasági agytrösztjének tagja. Agrárközgazdászként dolgozott az Európai Bizottságnál Brüsszelben, ahol a SAPARD program előké-szítésében vett részt 1997-ben és 1999-ben. 2002 és 2003 között tagja volt az Európai Bizottság Romániába delegált küldöttségének is, amely a SAPARD program országos beindítását felügyelte.
2005-től a román mezőgazdasági minisztériumban először miniszteri tanácsosi, majd helyettes államtitkári pozíciót töltött be, majd 2007 októberétől 2008 decemberéig a Cãlin Popescu Tãriceanu vezette kormány mezőgaz-dasági minisztere volt, mindvégig megőrizve sza-kértői hírnevét. 2009-ben az Európai Parlament valamennyi pártja megszavazta az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosának. Meghallgatása után a Financial Times négy csillagra értékelte az ötből. Kinevezését követően Barroso úgy fogalmazott, hogy „Cioloş messze a legkompetensebb azok közül, akiket jelöltek erre a posztra”. Agrárbiztosi mandátumának lejárta után is maradt az Európai Bizottságnál, mivel az új elnök is igényt tartott a szakmai tudására. 2015 júliusában Jean-Claude Juncker tanácsadója lett a nemzetközi élelmiszer-biztonságot érintő kérdésekben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!