hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Történelmi randevú
66 év után egy asztalnál Tajvan és Kína

2015. 11. 22.
1949 óta most először találkozott Tajvan első embere politikai és gazdasági riválisával, a kínai elnökkel - tudósított róla számos külföldi sajtóorgánum. A történelmi találkozóra a semlegesnek ítélt Szingapúrban került sor Ma Jing-csiu és Hszi Csin-ping között.

A találkozó egy hosszú kézfogással kezdődött, melynek képei bejárták a világsajtót. „Azért találkozunk ma, hogy a történelem tragédiái ne ismétlődjenek újra” – nyilatkozta a kínai elnök. A Time magazin riportja szerint azonban a találkozó inkább volt eről­tetett, mint baráti, tekintve, hogy a kameráknak „vicsorgó felek” mintegy 82 másodpercig szorongatták egymás kezét. Miközben semmiféle közös megállapodást vagy egyezményt nem írt alá, de – szintén kicsit kínosan – a kínai elnök folyamatosan „elvtársnak” szólította a tajvanit. Ezek után már nem is volt meglepő, hogy a hotelszámlákat és a bankett költségeit is szigorúan külön fizették, ahogy a rendezvényen is élesen elkülönült egymástól a két delegáció – írta a BBC.

A két ország vezetői gyakorlatilag azóta nem ültek egy asztalhoz, mióta a nacionalista Csang Kaj-sek erői elvesztették a polgárháborút a kommunista Mao Ce-tunggal szemben. Véres harcok után a nacionalisták kiszorultak a szárazföldi országrészből, és a 160 kilométerre fekvő Tajvan szigetére menekültek, ahol létrehozták új országukat. A két hatalom azóta külön utakon jár. Kína „tradicionális” álláspontja szerint azonban továbbra is a különszakadt területek újra­egyesítése a cél, és ezt akár katonai agresszió árán is kész elérni – ismertette a történelmi előzményeket a CNBC beszámolója.

Visszafojtott indulatok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!