hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Négygenerációs siker
A tengerentúlra is gyárt hintókat és fogatokat Leitert Henrik

2015. 11. 22.
A vasműhely közepén áll egy 300 kilogrammos üllő, amelyet a család az egyik dédapától örökölt. Mindig található rajta egy kalapács. „Amikor megérkezem, a nyelét az ujjaimmal megpörgetem, és a smolját (a kalapácsfej hegyes részét) az üllőhöz pendítem. Ezzel köszönök reggelente - mert kell, hogy halljam a csengését” – meséli lapunknak Leitert Henrik, a világ­hírnévre szert tett Leitert hintók gyártója. Számára a kocsigyártás négy generációig visszavezethető családi örökség, amelyhez minden felmenője hozzátette a maga tudását, szakértelmét.

Történt valamikor a 16. században, hogy tizenhét németországi család tutajra szállt, majd a mai Bács-Kiskun megyében kikötve létrehoztak egy takaros kis települést, Hartát. „A dunai svábok egészen Romániáig eltutajoztak, s ahol tetszett nekik, ott letelepedtek” – tudjuk meg a romantikusnak tűnő részleteket Leitert Henriktől, a kiskőrösi gyár ügyvezetőjétől. Az ő felmenői is ezzel a csoporttal érkeztek, s Hartát ma is szorgalmas svábok lakják.

Apák és fiak

„Üknagyapám kocsikovács volt, déd­nagyapám bognár. Nagyapám ismét kovács, apám, András pedig ismét bognár – de más szakmákhoz is értett” – kapunk betekintést az eddig felderített családi történetbe. A nagyapa fia­talon meghalt a második világháborúban, s fia, András (Henrik apja) ötévesen maradt félárván két testvérével együtt. A kisfiú a kovácsmester­séget édesapja falubéli kollegájától, Klein Marci bácsitól leste el. „Marci bácsi is echte sváb volt” – feleli kérdésünkre Henrik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!