hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 12. 18. (XIX/51) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Multikulti és párhuzamos társadalmak

Szaporodó szélsőjobbos felhangú tüntetések Németországban, a Time magazin Év Embere díja, kilenc percen át tartó vastaps a pártgyűlésen egy meglehe­tősen ellentmondásos pártbeszéd után – ez Angela Merkel utóbbi napjainak összefoglalója. Úgy tűnt, hogy a „nyitott ajtók” politikája a kancellári székébe kerülhet, ám a pártkongresszus alapján egyelőre korai volna még temetni a világ legbefolyásosabb női politikusát.

Trump továbbra is hengerel

Ellenfeleihez képest jelentős előnyre tett szert a leg­-újabb közvélemény-kutatás szerint Donald Trump multimilliárdos üzletember, aki a választásokon történő indulása óta az újságok címlapjain szerepel botrányos és szókimondó kijelentései miatt. A republikánus elnökjelölt ezzel megcáfolta azokat az előrejelzéseket, melyek szerint a muszlim bevándorlók kitiltására vonatkozó tervének bejelentését követően csökkenni fog a támogatottsága.

Egy kínai nábob

Forgandó a kínai milliárdosok szerencséje. Kuo Kuang-csang, az egyik leggazdagabb kínai magánbefektető, a Fosun vállalatcsoport feje januárban még ünnepelt: cégének ádáz tőzsdei csata után 939 millió euróért sikerült  megszereznie a legendás Club Méditerrannée turisztikai világcég részvényeinek 98 százalékát. Ősz óta viszont viharfelhők gyülekeznek körülötte: a szigorúan ellenőrzött hivatalos média szerint évekkel ezelőtt „áron alul” adott el két luxusvillát egy nemrég 18 évi börtönre ítélt állami nagyvállalati vezető szüleinek, hogy cserében  saját cégének szerezzen kedvezményeket – ezt a Fosun nyilvánosan vitatta, mondván, hogy a két villát a piaci áron belül adták el. A múlt héten aztán bombaként robbant a hír, hogy Kuo eltűnt, hiába keresték égen-földön, amikor éppen ő lett volna egy fontos vállalati tanácskozás vezérszónoka. A Caixin hongkongi gazdasági portál szerint szemtanúk látták, hogy amikor december 10-én gépe leszállt a sanghaji repülőtéren,  rendőrök léptek hozzá, és magukkal vitték.

Visszavágó - Plafonba ütközött a Nemzeti Front

Elmaradt a nagy áttörés a Front National számára a regionális választások második fordulójában, miután a szocialisták visszaléptek a Republikánus Párt javára minden olyan körzetben, ahol a jobboldali jelöltek szerepeltek jobban. Bár átfogó együttműködésre valójában nem került sor, ez is elegendő volt ahhoz, hogy a várt három régió közül Marine Le Penék egyet se szerezzenek meg.

 Európa, a Nyugat sebezhető pontja

A dzsihádisták célkeresztjébe az elmúlt években Amerika helyett Európa került, melynek országaiban társadalmi megosztottságot, sőt polgárháborút igyekeznek terrortámadásaikkal előidézni – állítja Gilles Kepel francia szociológus Terror Franciaországban. 2005–2015, a francia dzsihád születése című, megjelenés előtt álló könyvében. A neves iszlámszakértő szerint Franciaországban – ahol a múlt héten még úgy tűnt, a Nemzeti Front lesz a regionális választások nagy nyertese – a kihívásra egyetlen helyes politikai válasz adható, mégpedig a nemzeti egység megteremtésének igyekezete.

Nő a feszültség Ankara és Moszkva között

Nem enyhül a feszültség Törökország és Oroszország között, miután az elmúlt napokban újabb „súrlódásokra” került sor. Ankara azt mondja, véges a türelme, Moszkva pedig három előfeltételt fogalmazott meg ahhoz, hogy újra tárgyalóasztalhoz üljön. Eközben nem csak orosz vádak érik Törökországot az Iszlám Állammal való illegális ügyleteiért. Egy török ellenzéki képviselő szerint a dzsihádisták Törökországon keresztül jutottak azokhoz az alapanyagokhoz, amelyek szaringáz előállításához szükségesek, Ankara pedig nem tett semmit annak érdekében, hogy ezt kivizsgálja.

Belföld

Orbán évtizedekre tervez

Majdnem teljesen lecserélődött a Fidesz elnöksége a hétvégi kongresszuson, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy bármilyen lényegi változás történt volna a párt irányvonalában. Pláne hogy egy alternatív erőközpont vagy valamiféle ellensúly képződött volna Orbán Viktor kormányzati hatalmával szemben. Inkább a 2018-as választásokra kitalált politikusi szereposztás: a „jó fiú”, tradicionális jobboldali budai polgár, a „komcsiknak odacsapó rezsigyilkos”, csepeli plebejus és a Fradit újra sikerre vezető szervező „karakter” első bevetésének tűnt a rendezvény. Ők lesznek a Fidesz  „reklámarcai”, talán éppen azért, hogy feledtessék a párthoz újabban tapadó újgazdag feelinget.

Családtámogatásokkal pörgetnék fel az építőipart

A családok és az építőipar lehetnek a nyertesei a kormány lakásépítést és otthonteremtést érintő intézkedéseinek. Orbán Viktor Fidesz-kongresszuson elhangzott bejelentése után két nappal már törvénybe is iktatta az Ország­gyűlés, hogy 27 százalékról 5 százalékra csökken az új építésű lakóingatlanok áfája. Lapzártánk idején „emelték a tétet”: Lázár János beje­lentette, hogy a három gyermeket vállalók 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak és további 10 millió forint hitelt.

Minek szólt Orbán fura önkritikája?

A hazai oktatás minőségének javítását a következő évtized nagy kihívásának nevezte Orbán Viktor azt követően, hogy kiderült: a különböző nemzetközi mérések tükrében meglehetősen rosszul teljesítünk. A vészjelzések között különös hangsúlyt kapott az utóbbi idők egyik legjelentősebb tankönyvbotránya, ami a 9. évfolyamos gimnazisták kísérleti történelemkönyve miatt robbant ki.

Arabok a spájzban

A nemzetbiztonsági szolgálat figyelmét is felkeltette az arab befektetők komlói ingatlanvásárlási dömpingje, de könnyen lehet, hogy semmi titok nincs a jelenség mögött, csupán egy élelmes vállalkozó látta meg a piaci rést a szebb napokat is megélt volt bányavárosban. A helyiek szerint egyébként nemcsak magánszemélyeket, hanem cégeket is telepítenek Komlóra.

Orbán mégsem akar Hóman-szobrot

A menekültügy szeptemberi csúcspontjára emlékeztető nemzetközi sajtóvisszhangot váltott ki a székesfehérvári szoborállítás terve. A Hóman-szobor körüli botrányról világszerte tudósítottak, a The New York Timestól a BBC-n át a Der Spiegelig. Az amerikai külügyminisztérium antiszemitizmus-ügyi különmegbízottja, Ira Forman (képünkön) személyesen jött el Magyarországra, ahol elmondta, „sokkolta”, hogy bárkinek egyáltalán eszébe jut az, hogy emlékművel tisztelegjen egy antiszemita és nyilas politikus előtt. Lapzártánkkor Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy nem támogatja a szobor felállítását.

Hit és értékek

Zsidó értelmiségiek, teológusok és rabbik a kereszténységről

A 20. század a kereszténység és a zsidóság kapcsolatának egyszerre volt a mélypontja, amit a Soá tragédiája fejezett ki, miközben – és erről kevesebb szó esik – szinte párhuzamosan haladt a zsidóság visszatérését hirdető cionizmus és a kereszténység megújítását hirdető pünkösdi-karizmatikus mozgalom. Mindkét mozgalomra igaz, hogy a 20. század hajnalán saját közösségükön belül maroknyi kisebbséget alkottak, ám mára meghatározó erővé váltak: egyrészt megalakult Izrael, ami immár a világ legnagyobb zsidó lakossággal rendelkező állama, másrészt a kereszténységen belül a leggyorsabban növekvő, közel 650 millió hívőt jelentő csoporttá vált a pünkösdi-karizmatikus mozgalom. Az út során az elmúlt évtizedekben – különösen 1967 után – egymáshoz is közelebb kerültek, amelynek tényét két nagy jelentőségű nyilatkozat megjelenése is jelzi. Az alábbiakban a zsidó-keresztény együttműködésről szóló történelmi jelentőségű dokumentumokat ismertetjük, míg a következő két oldalon egy infografikán e két mozgalom növekedésének mérföldköveit mutatjuk be vázlatosan.

HÁTTÉR

Fű alatti intifáda

Míg a világ a szíriai polgárháborúval és az európai menekültválsággal van elfoglalva, addig Jeruzsálemben hétköznapivá váltak a késelések. A Hamasz – több nyugati médiummal együtt – már a harmadik intifádáról beszél, a mérsékelt palesztin frakció, a Fatah pedig történelmi mélyponton van.

Kétmillió tonna élelmiszert dobunk a szemétbe évente

Felkutatja az élelmiszer-felesleget, és eljuttatja azt a nélkülözőkhöz a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, amely idén ünnepli tízéves jubileumát. Az országos szervezet célja az élelmiszer-pazarlás és az éhezés megszüntetése: ma már több mint 300 ezer rászorulón segítenek azzal, hogy megszervezik a gyártóknál és kereskedőknél keletkező élelmiszer-feleslegek megmentését és szétosztását. Hazánkban évente közel 2 millió tonna fogyasztható élelmiszer kerül a szemétbe, a civilek ennek 0,1 százalékát  mentik meg.

Dr. Végzet szerint jövőre sem lesz könnyebb

„Nem tudom elképzelni, hogy ennek jó vége lesz” – nyilatkozta nemrég Marc Faber pénzügyi guru az osztrák Wirtschaftsblattnak. A pesszimista megmondóember alapvetően kiszámíthatatlanságot vizionál a közeljövőre nézve. Szerinte a világgazdaság egyre rosszabb állapotba kerül, a tőzsde összeomlik, a jegybankok pedig még több pénzt nyomtatnak majd.

Nigéria: Kína nyomdokain

Vajon sikerülhet-e Nigériának olyan pályát befutnia Afrikában, mint amilyet Kína esetében figyelhetett meg a világ az ázsiai kontinensen? A BBC legutóbbi helyszíni riportja erre kereste a választ.

Meg tudod csinálni!

Egy építőipari vállalat vezérigazgatója negyven éven felüli titkárnőt keresett, magas szintű angolnyelv-tudással. A vezérigazgató magán angoltanára közölte, hogy van egy negyvenen felüli tanítványa, aki éppen titkárnői állást szeretne magának, s nyelvtudásáért is garanciát vállal. Tökéletes egybeesés. „Fel van véve!” - mondta lelkesen a vezérigazgató, aki teljesen megbízott az angoltanára értékítéletében. „Jöjjön az illető minél hamarabb, hogy a formaságokat is elintézzük.” S mi lett a végeredmény?  A titkárnőjelölt megjelent, és mindenki elszörnyedt. Nem a nyelvtudásával volt a baj, hanem a fellépésével, a nonverbális jelzéseivel, a „bocsánat, hogy élek” gondolatokat kisugárzó metakommunikációjával.  Természetesen elküldték. Amikor a tanár a következő nyelvi órán megkérdezte tőle, hogy miért alakult az interjú ilyen szerencsétlenül, a hölgy így válaszolt: „én csak magamat adtam, teljes őszinteséggel”.

Robotjövő

Merre tart a robotok fejlesztése? Talán néhány év múlva már házimunkát segítő robotokkal leszünk körülvéve? Esetleg robot vezette autóval szeljük majd a város utcáit? Az emberi képzelet számos módon vizionálja a gépek fejlődését, az életet kényelmesebbé tevő használati eszköztől a készítőjét rabszolgasorsba taszító „lázadóig”. A Flexman Robotics Kft. konferenciát tartott az ipari felhasználású gépek jelenéről és jövőjéről a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME).

Arabok a spájzban

A nemzetbiztonsági szolgálat figyelmét is felkeltette az arab befektetők komlói ingatlanvásárlási dömpingje, de könnyen lehet, hogy semmi titok nincs a jelenség mögött, csupán egy élelmes vállalkozó látta meg a piaci rést a szebb napokat is megélt volt bányavárosban. A helyiek szerint egyébként nemcsak magánszemélyeket, hanem cégeket is telepítenek Komlóra.

Karddal és pennával

Nincs olyan magyar ember, akinek Szigetvárról rögtön ne ugrana be Zrínyi Miklós neve. A kötelező olvasmányokkal „operáló” középiskolai irodalomoktatás sokakban keserű emlékeket, rosszabb esetben viszolygást idéz fel a vitéz dédapa és az eposzíró dédunoka nevének hallatán. A névazonosság pedig további bonyodalmakhoz vezet, merthogy Zrínyi Miklósból kettő is van. Szigetvár védője, Zrínyi Miklós gróf (1508–1566), illetve dédunokája, a költő és hadvezér Zrínyi Miklós (1620–1664).

KÁVÉSZÜNET

Ünnepi fények

A decemberi ünnepek közeledtével csillogó fények borítják be a városokat, az otthonokat. A fényes dekoráció tradíció is, de az ünnepi ragyogás és a fűszerek illatával átitatott meghittség kiváló ellenszere az egyre rövidebb nappalok borús hangulatának. Már egy világító gyertya, a szobákat belengő narancs- és fahéjillat melegséget és örömöt hozhat mindenki szívébe, akkor is, ha kint szakad a hó, és a fagy uralkodik. Egy ünnepélyesen megterített asztal tisztelettel és szeretettel fogadja vendégeinket, az elegáns dekorációk az ünnepek méltóságát és különlegességét fejezik ki. A vidám sütemények és nassolnivalók pedig kiváló, bár véges kiegészítői lehetnek a baráti beszélgetéseknek.

Egy magyar orrszívó, mely sorra nyeri a díjakat

Két pécsi családfő, Mátrabérci Zsolt és Streitmann Walter nem elégedtek meg a gyermekeik számára kapható orrszívó termékekkel, ezért megálmodták a Nosiboo-t. A játékos külsejű terméket – kedves, mackó formája és vidám színei miatt – a legkisebbek is szívesen használják. Az orrszívó megkapta már többek között a „dizájn-Oscar”, azaz a Red Dot Dizájn-díjat is, míg a legfrissebb elismerés a German Design Díj. Az egyik tervezőt, Mátrabérci Zsoltot kérdeztük.

Hogyan őrizzük meg ételeink tápértékét?

Felgyorsult világunkban felgyorsultak étkezési, főzési szokásaink is. A boltok polcai roskadoznak a finomnak ígérkező, de tápanyagokban annál szegényebb félkész, kész ételektől. Ezek felhasználásával rekordidő alatt készíthetünk vacsorát, de vajon elég ez egy kiegyensúlyozott étrendhez?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!