hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trump továbbra is hengerel
Kétségbeesett republikánus elit, dühös szavazók

2015. 12. 17.
Ellenfeleihez képest jelentős előnyre tett szert a leg­-újabb közvélemény-kutatás szerint Donald Trump multimilliárdos üzletember, aki a választásokon történő indulása óta az újságok címlapjain szerepel botrányos és szókimondó kijelentései miatt. A republikánus elnökjelölt ezzel megcáfolta azokat az előrejelzéseket, melyek szerint a muszlim bevándorlók kitiltására vonatkozó tervének bejelentését követően csökkenni fog a támogatottsága.

A Monmouth Egyetem legújabb közvélemény-kutatása szerint Donald Trump a republikánus szavazatok 41 százalékára számíthatna, amennyiben most tartanák a választásokat. Az eredmény nagy előrelépést jelent az üzletember számára ahhoz képest, hogy októberben még 28 százalékos támogatottságot élvezett. A felmérés szerint Trump óriási előnyre tett szert vetélytársai­hoz képest, hiszen legnagyobb ellenfele, Ted Cruz 14 százalékkal áll a második helyen, Marco Rubio a harmadik a rangsorban 10 százalékkal, majd Ben Carson következik 9 százalékkal. (A többi republikánus elnökjelölt, így például Jeb Bush is 3 százalékot vagy annál kevesebbet ért el a közvélemény-kutatáson.)

Ahogy arról korábban beszámoltunk (Leselkedő veszélyek. Hetek, 2015. december 11.), Trump már hónapok óta vezet az összes közvélemény-kutatás szerint, azonban – ellentmondva a fenti, országos mérés adatainak – Ted Cruz texasi szenátor komolyan fenyegetheti a multimilliárdos nyerő pozícióját a februárban az előválasztási szezont nyitó Iowa államban. Ám az már nem Trump, hanem a többi republikánus jelölt problémája, hogy Cruz a felmérések szerint nem Trumptól állított át szavazókat a maga oldalára, hanem a korábbi világhírű agysebésztől, Ben Carsontól.

Eközben Donald Trump Las Vegasban folytatta kampánykörútját, de több botrány is félbeszakította a rendezvényét, hiszen tüntetőket kellett kivinni a teremből, és a kaszinókból távozó ittas vendégek is megzavarták a gyűlést. Trumpot azonban nem tudták kizökkenteni, így elismételhette kampányának alapgondolatait, vagyis a bevándorlás megakadályozásának és a terrorizmus elleni kemény fellépésnek a fontosságát. A republikánus elnökjelöltek egyébként az év utolsó tévés vitájára készülnek, Trump pedig támadásra számíthat az összes republikánus jelölt részéről a muszlimoknak az országba történő beengedését tiltó terve miatt. A milliárdos ezért azt nyilatkozta, várhatóan „nem lesz paradicsomi este” számára az újabb nyilvános vita – amelyet lapzártánk előtt tartottak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!