hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Karddal és pennával
 Zrínyi Miklós, a tollforgató hadvezér

2015. 12. 28.
Nincs olyan magyar ember, akinek Szigetvárról rögtön ne ugrana be Zrínyi Miklós neve. A kötelező olvasmányokkal „operáló” középiskolai irodalomoktatás sokakban keserű emlékeket, rosszabb esetben viszolygást idéz fel a vitéz dédapa és az eposzíró dédunoka nevének hallatán. A névazonosság pedig további bonyodalmakhoz vezet, merthogy Zrínyi Miklósból kettő is van. Szigetvár védője, Zrínyi Miklós gróf (1508–1566), illetve dédunokája, a költő és hadvezér Zrínyi Miklós (1620–1664).

A globalizálódó 21. század kulturális trendjei a kötelező tantervek dacára – ha nem is tudatosan – egyre inkább homályba burkolják a magyar irodalomtörténet egyik legrangosabb szövegét, a Szigeti veszedelmet, és szerzőjét, Zrínyi Miklóst. Lehet arról vitatkozni, hogy a 15 éves diákok számára mennyire értelmezhető, illetve élvezhető a monumentális barokk szöveg, mit kezdhet egy tinédzserkorú olvasó az eposszal, taszítják-e a mű véres csatajelenetei, el tud-e igazodni a 17. században élt szerző kulturális kódjainak labirintusában, és közel háromszáz év távlatából értelmezhető-e egyáltalán a szöveg. Arról viszont nem szabad megfeledkezni, hogy értő olvasóvá csak az válik, aki megbirkózik a szöveg kihívásaival.

A Szigeti veszedelem ilyen kihívást jelent.

Zrínyi horvát–magyar családból származott. Korán árvaságra jutott. Tanítója és egyik gyámja Pázmány Péter jezsuita szerzetes lett. Neki, illetve itáliai tanulmányainak köszönhette mindazt a sokrétű tudásanyagot, műveltséget és spirituális érzékenységet, amelyet élete fő művében, a Szigeti veszedelemben is megörökített 1647–48-ban, saját elmondása szerint „egyetlen tél alatt”. A jezsuita oktatásban kiemelkedő szerepet töltött be a retorika és a verstan. Egyfajta kreatív írást is tanítottak a jezsuita atyák növendékeiknek, nemegyszer rendeztek előadásokat különböző bibliai tárgyú darabokból. Ebben a közegben edzette tehát a fiatal Zrínyi legendás „pennáját”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!