hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Robotjövő
Konferencia a robotika trendjeiről

2015. 12. 28.
Merre tart a robotok fejlesztése? Talán néhány év múlva már házimunkát segítő robotokkal leszünk körülvéve? Esetleg robot vezette autóval szeljük majd a város utcáit? Az emberi képzelet számos módon vizionálja a gépek fejlődését, az életet kényelmesebbé tevő használati eszköztől a készítőjét rabszolgasorsba taszító „lázadóig”. A Flexman Robotics Kft. konferenciát tartott az ipari felhasználású gépek jelenéről és jövőjéről a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME).

Éppen 25 éve, hogy az első ipari felhasználású robotot elhelyezték a BME-n. A zenés show-val megnyitott mostani konferencián egyetemi professzorok, a robotika jeles képviselői mutatták be az eddig elért eredményeket és a jövőbeli terveket. A technológiai fejlődés rendkívüli mértékben felgyorsult, ma már a takarítórobotok szinte mindenki számára elérhetők. Fejlesztenek olyan robotokat, amelyek a pincérek munkáját hivatottak helyettesíteni, és olyanokat, amelyek segítenek az orvosoknak a betegek ellátásában, a diagnózis felállításától kezdve a műtétekig. Sőt, már olyan segédeszközt is kifejlesztettek, ami lebénult embereknek segít, hogy újra járhassanak. Jelenleg azonban a tömeggyártásban legelterjedtebb a robotok használata. A monoton és nagy precizitást igénylő feladatokat az emberi munkaerőnél jelentősen nagyobb hatékonysággal képes elvégezni egy beprogramozott gép.

A robotgyártásban egyik élen járó cég, a Yaskawa európai értékesítési igazgatója, Johnny Jarhall a robotika és a mechatronika történetéről tartott előadásában felvázolta, miért olyan hatékony a robotok használata. A mai technológia már képes arra, hogy a robotkarokat kézzel mozgatva vagy akár mozgáskövetéssel programozza. A monotonitást megunni nem tudó gépek továbbá – az emberekkel ellentétben – megállás nélkül képesek ugyanazoknak a mozdulatsoroknak az elvégzésére, pontosan ugyanakkora precizitással, mint ahogy arra beállították őket. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség ránk, emberekre, hiszen a gépeket be kell programozni, valamint felügyeletre és – meghibásodás esetén – javításra is szükség van. A technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már az ipari robotok megtérülési rátája is rengeteget javult: míg a kilencvenes évek elején akár 20 évbe is beletelhetett, hogy egy ilyen masina visszahozza a befektetett pénzt, ma már ez az idő néhány évre redukálódott. Ezen tulajdonságok miatt jelentősen növekszik az ipari robotok eladása, és a Nemzetközi Robot Szövetség előrejelzései szerint 2018-ra megduplázódik a robotértékesítés. 2014-ben 700 ezer ipari robotot értékesítettek, jelentős részét az autóiparban alkalmazzák. Ez a szám viszont eltörpül a takarítórobotok eladási adatai mellett, amelyekből 12 milliót adtak el. Ezeknél a számoknál viszont pontosabb képet ad, ha a használatban levő ipari robotok számát tízezer lakosra vetítjük. Svédországban ez a szám 174, Németországban 242, Magyarországon 47, a nemzetközi átlag pedig 62. Ebben a tekintetben Magyarország elfogadható helyen áll. Jelenleg az ipari robotokat leginkább a közepes és nagy mennyiségben gyártott termékek előállításánál alkalmazzák, de figyelembe véve a technológiai fejlődés trendjeit, 2020-ra már kis mennyiségű gyártásban is hamar meg fog térülni az alkalmazásuk. A jelenlegi vasmarkok helyett érzékeny „kezek” lesznek a robotokon, amikkel már a törékenyebb tárgyakat is képesek lesznek károkozás nélkül mozgatni. Talán egy nap majd robotok sétáltatják a kutyáinkat, vásárolnak be helyettünk – addig is, az igazán monoton és unalmas feladatokat elvégzik helyettünk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!