hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fű alatti intifáda
A Fatah alkonya és a jeruzsálemi gyilkosságsorozat

2015. 12. 17.
Míg a világ a szíriai polgárháborúval és az európai menekültválsággal van elfoglalva, addig Jeruzsálemben hétköznapivá váltak a késelések. A Hamasz – több nyugati médiummal együtt – már a harmadik intifádáról beszél, a mérsékelt palesztin frakció, a Fatah pedig történelmi mélyponton van.

2011 júniusában a Gázai övezetben minden szabadon működő palesztin iszlamista frakció a közelgő harmadik intifádáról beszélt. Az euforikus szónoklatoknak volt némi alapja: a Ciszjordániát uraló és Izrael államát elismerő Fatah, élén Mahmúd Abbásszal, ekkor fejezte be a kétoldalú tárgyalásokat Izraellel, és fordult az ENSZ-hez, hogy vegyék fel Palesztinát a rendes tagok közé. Egy idős, mezítlábas ember, név szerint Khálid al-Batsh, az Iszlám Dzsihád egyik helyi műveleti főnöke, akkor azt mondta a Hetek tudósítójának: a Fatah gyakorlatilag ezzel az unilaterális húzással ismerte el a politikájának tökéletes kudarcát, ami tömegbázisának kiábrándulásához fog vezetni, vagyis szabadvegyértékű dzsihadistákhoz Ciszjordániában.

Bár a harmadik intifáda – annak köszönhetően, hogy Abbász el tudott érni néhány sovány eredményt az ENSZ-nél – 2011-ben elmaradt, a Fatah politikai erózióját gyakorlatilag minden politikai elemző érezni kezdte.

A palesztinok kiábrándultak a mérsékelt oldalból, amely évek óta az izraeli hatóságokkal együttműködve kormányozta a palesztin autonóm területeket, és a csalódást tovább tüzelték a folyamatos korrupciós botrányok, a politikai hatalom utódlásának tisztázatlansága (az 1935-ben született Abbász teljhatalmú uralkodó a Palesztin fennhatóságban) és a kétoldalú tárgyalási politika totális kudarca. Abbász hosszú regnálása során nemhogy a kétállamos megoldást nem tudta kikényszeríteni, de azt sem, hogy Izrael felhagyjon a telepek építésével Ciszjordániában. Némi puffogtatásra tellett csak a nemzetközi porondon, de ettől a Fatah nem lett népszerűbb a palesztinok körében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!