hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Arabok a spájzban
Miért érdeklődnek Komló iránt a Közel-Keleten?

2015. 12. 28.
A nemzetbiztonsági szolgálat figyelmét is felkeltette az arab befektetők komlói ingatlanvásárlási dömpingje, de könnyen lehet, hogy semmi titok nincs a jelenség mögött, csupán egy élelmes vállalkozó látta meg a piaci rést a szebb napokat is megélt volt bányavárosban. A helyiek szerint egyébként nemcsak magánszemélyeket, hanem cégeket is telepítenek Komlóra.

Múlt héten a Népszabadságban jelent meg egy rövid cikk arról, hogy Komlón sorban vásárolják a lakásokat arab országból érkező vevők. A migránsválság és az európai terrorakciók fényében talán nem meglepő, hogy a hír „nagyot szólt”, annál is inkább, mert az utóbbi években lakosságának 20 százalékát elvesztő egykori bányászváros nem éppen idegenforgalmi célállomás.

„Több mint egy éve tapasztaljuk a fokozottabb érdeklődést a komlói ingatlanok felé közel-keleti vevők részéről. Külföldiek ingatlanvásárlása esetén minden esetben nyilatkoznunk kell a megyei kormányhivatal felé, hogy az adás-vétel nem érinti hátrányosan az önkormányzatot. Eddig 16 ilyen nyilatkozatot küldtünk el – minden esetben hozzájárultunk az ügylethez –, és 11 ingatlan cserélt gazdát” – mondta el a Heteknek Polics József polgármester. A vásárlók zöme – tette hozzá – kuvaiti állampolgár, de van közöttük két szír, két egyiptomi és egy palesztin is. Az a településvezető számára sem egyértelmű, hogy miért vásárol valaki éppen Komlón (panel)lakást. „Az ingatlanközvetítő tájékoztatása szerint az érdeklődők mindenképpen szép természeti környezetben fekvő ingatlant szerettek volna, és helyszínként felmerült Sopron és Pécs is, de ott túl magasak voltak az árak” – folytatta Polics József.

A komlói ingatlanárak egyébként tényleg alacsonyak: 2-4 millió forintért már akár két-, háromszobás panellakást is lehet vásárolni. Hangsúlyozta, hogy sem a komlóiaknak, sem másoknak nem kell tartaniuk attól, hogy rossz szándékkal érkeztek hozzájuk az arab vásárlók – már csak azért sem, mert furcsa módon többségüket nem is látták a városban. Aki mégis megfordult itt, az is csak egy-két napig maradt, és ideiglenesen sem jelentkeztek be a lakásokba. (Ez azért is érdekes, mert felmerült, hogy az unión kívüli érdeklődők számára kínált letelepedési kötvények miatt érkeztek ide az arab vevők: a letelepedési engedélyhez ugyanis igazolni kell legalább fél éves itt-tartózkodást.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!