hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meg tudod csinálni!
Testbeszédünk lelki és fizikai hatásai

2015. 12. 28.
Egy építőipari vállalat vezérigazgatója negyven éven felüli titkárnőt keresett, magas szintű angolnyelv-tudással. A vezérigazgató magán angoltanára közölte, hogy van egy negyvenen felüli tanítványa, aki éppen titkárnői állást szeretne magának, s nyelvtudásáért is garanciát vállal. Tökéletes egybeesés. „Fel van véve!” - mondta lelkesen a vezérigazgató, aki teljesen megbízott az angoltanára értékítéletében. „Jöjjön az illető minél hamarabb, hogy a formaságokat is elintézzük.” S mi lett a végeredmény?  A titkárnőjelölt megjelent, és mindenki elszörnyedt. Nem a nyelvtudásával volt a baj, hanem a fellépésével, a nonverbális jelzéseivel, a „bocsánat, hogy élek” gondolatokat kisugárzó metakommunikációjával.  Természetesen elküldték. Amikor a tanár a következő nyelvi órán megkérdezte tőle, hogy miért alakult az interjú ilyen szerencsétlenül, a hölgy így válaszolt: „én csak magamat adtam, teljes őszinteséggel”.

A fenti történet nem fikció, hanem egy Magyarországon megtörtént eset. Bizonyára nem véletlen, hogy a titkárnőaspiráns a lelkiállapotának egy az egyben történő kimutatását az őszinteséggel azonosította – az angolszász kultúrkörben elképzelhetetlen ez a mentalitás. Mint ismeretes, arra a kérdésre, „Hogy vagy?”, angolul csak egyfajta válasz adható: „jól” (esetleg „nagyon jól, remekül, kiválóan”). Egy sikerorientált társadalom közösségi életében senki nem kíváncsi a bajainkra, mert azok orvoslására megvannak a megfelelő intézmények. A magunkról kialakított, reálisan pozitív kép pedig nemcsak környezetünkre, hanem ránk is visszahat, bennünket is formál – állapította meg Amy Cuddy szociál­pszichológus, a Harvard Egyetem oktatója, aki évek óta tanulmányozza ezt a témát. Sőt, az emberi magatartásformák, testbeszédünk, nonverbális jelzéseink olyan nagy hatással vannak saját magunkra is, hogy szervezetünk lelki-fizikai működésében, hormonszintjének alakulásában is kimutatható változást okoznak. Ennél is meglepőbb, hogy a hatás akkor sem marad el, ha magatartásunkat kényszerből vagy mesterkélten formáljuk: például ha egy ceruzát veszünk a szánkba, és kényszeredetten mosolygunk, akkor is jobb kedvünk lesz. Ha felveszünk valamilyen „győztes” pozíciót – kihúzzuk magunkat, nagyobb teret foglalunk el a térben –, már meg is növeltük szervezetünk „dominanciáért felelős” tesztoszteron hormon szintjét, s csökken­tettük a mellékvese termelte „anti-stressz” hormont, a kortizolt. A kockázatvállaló képességünk is kimutathatóan nő. Érdekes megfigyelés, hogy amikor egy sportoló beér a célba, és elsőként átszakítja a célszalagot, akkor – anélkül, hogy tanulta volna – ösztönösen kitárja karjait, és győzelmi pozíciót vesz fel.

Gyakorlati tapasztalat, hogy a nagy hatalommal bíró, domináns személyiségeknek magas a tesztoszteronszintjük, és alacsony a kortizolszintjük – vagyis pszichológiai szempontból erőteljes alkatok. A meghunyászkodó, „gyenge” pozíciók – amikor összehúzzuk magunkat, igyekszünk láthatatlanná válni, és minél kisebb teret elfoglalni – éppen ellentétes hatást váltanak ki a szervezetünkből, vagyis csökkentik a tesztoszteronszintet, és növelik a kortizol mennyiségét.

A következő meglepő állítás, hogy ezek a biokémiailag is mérhető változások nagyon rövid idő alatt is végbemennek. Elég csak két percen át pózolnunk mondjuk otthonunkban, egy tükör előtt vagy éppen a liftben, ahol (a kamerán kívül) senki nem lát minket, s a hormonális hatás máris kimutatható.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!